Hoppa till huvudinnehåll

Norge hoppades på första guldbjörnen någonsin, men huvudpriset på Berlins filmfestival gick till Rumänien

Adina Pintilie, som fick priset för bästa film.
Adina Pintilie och Guldbjörnen. Adina Pintilie, som fick priset för bästa film. Bild: CLEMENS BILAN Filmfestivalen i Berlin

Den rumänska regissören Adina Pintilie belönades på lördagskvällen med det stora priset under Berlins filmfestival. Norge hade hoppats på att Erik Poppes film om Utøya-tragedin hade gett landet den första guldbjörnen någonsin, men prisjuryn valde att lämna filmen helt utan pris.

Sammanlagt 19 filmer tävlade om ett av världens mest prestigefyllda priser, bland dem två filmer från Norden; förutom Utøya 22.juli också svenska Toppen av ingenting, regisserad av Måns Månsson och Axel Petersén.

I fjol tog Aki Kaurismäki hem en silverbjörn för bästa regi, men i år fick Norden resa hem tomhänt.

Huvudpriset gick nu till Rumänien och filmen Touch Me Not, som beskrivs som ett personligt researchprojekt om intimitet i gränslandet mellan fiktion och verklighet, skriven och regisserad av den 38-åriga Adina Pintilie. Filmen är dessutom hennes featuredebut.

Scen ur filmen ssom tog hem guldbjörnen.
Scen ur filmen Touch me not. Scen ur filmen ssom tog hem guldbjörnen. Bild: © Manekino Film. Filmfestivalen i Berlin

Två övriga pristagare kan nämnas.

Wes Andersson fick en silverbjörn för bästa regi för animationsfilmen Isle of Dogs där en mängd kända skådespelarnamn deltog med sina röster. En av dem, Bill Murray, tog emot priset med ett typiskt Murray-skämt i bakfickan; ”jag trodde aldrig jag en gång skulle gå på jobb som en hund och komma hem med en björn”.

En annan silverbjörn gick till polska regissören Małgorzata Szumowska för filmen Twarz. Här kommenteras ett samtida Polen via bygget av världens största Jesus-staty och en man som tvingas genomgå en ansiktstransplantation.

Malgorzata Szumowska fick en silverbjörn.
Malgorzata Szumowska och silverbjörnen. "Jag är stolt över att vara kvinnlig regissör", konstaterade hon i sitt pristal. Malgorzata Szumowska fick en silverbjörn. Bild: HAYOUNG JEON Małgorzata Szumowska

Den redan 58 år gamla filmfestivalens prisjury leddes i år av den tyska regissören Tom Tykwer.

Läs också