Hoppa till huvudinnehåll

Norge skrev historia – brons gav alla tiders medaljrekord

Norge firar efter lagtävlingen
Norge knep ett brons i den alpina lagtävlingen. Norge firar efter lagtävlingen Bild: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO Vinter-OS i PyeongChang 2018,alpint

Norge tog sin 38:e medalj i Pyeongchang då det blev ett brons i den alpina lagtävlingen. Därmed slog Norge det tidigare OS-rekordet på 37 medaljer som USA hade.

Norge har gjort ett fantastiskt OS och plockat medaljer på löpande band. Tidigare under spelen raderade man ut det egna nationsrekordet på 26 medaljer och nu har man slagit alla tiders rekord i ett vinter-OS.

Landets 38:e medalj kom i den alpina lagtävlingen då Nina Haver-Löseth, Sebastian Foss-Solevåg, Kristin Lysdahl och Leif Kristian Nestvold-Haugen grejade ett brons. Norges medaljer fördelas nu på 13 guld, 14 silver och 11 brons.

– Vi hade ett gemenast mål i truppen på 30 medaljer varav tio guld. Resultatet i detta OS har varit bättre än förväntat, säger Olympiatoppens chefs Tore Övrebö till NRK.

Guldet i lagtävlingen gick till Schweiz och silvret till Österrike. I de alpina tävlingarna har Norge tagit sju medaljer vilket också är nytt rekord.

Norges medaljsaldo kan ännu utökas under de två sista tävlingsdagarna i Pyeongchang. Bland annat på herrarnas femmil och damernas tremil finns det goda chanser till fler norska medaljer.

Laget jagar också ett annat rekord i vinter-OS, närmare bestämt antalet guldmedaljer. Det nuvarande rekordet är 14 guld som Kanada tog i Vancouver 2010.