Hoppa till huvudinnehåll

Solsken och iskallt – militär och publik fick frysa på 100-årsjubileum

Det var välfyllt på Vasa torg då Försvarsmakten uppmärksammade att det gått hundra år sedan jägarna återvände till Finland. Festligheterna inleddes med paradmönstring på Salutorget med över tusen militärer på plats.

Det fina vintervädret med solsken och minus 14 grader hade samlat en hel del folk också i publiken. En av dem var Kim Blåfield.

- Jag har kommit hit för att se den här militärmarschen genom Vasa. Det är mycket folk som är ute och många som deltar. Det är roligt att se att det är på gång och händer.

Militärer uppställda på rad vid Vasa torg.
Militärer uppställda på rad vid Vasa torg. Bild: Yle/Juho Karlsson armeer,Österbotten,Vasa

Det kalla vädret avskräckte inte Blåfield, men han var glad att det inte var han som måste stå i formation i flera timmar.

- Jag sa åt en kompis att man saknar nog lite det här att stå i formation, men sedan insåg vad jag sade så det är nog bättre att vara där inne i värmen.

Flyguppvisningen intresserade många

Även Christoffer Rönnlund med familj hade kommit till torget för att följa med festligheterna.

- Jag tyckte det var intressant att komma och se vad det här går ut på. Det var ju fint väder också.

En familj med två barn poserar för kameran.
Christoffer Rönnlund med frun Mari och barnen Noah och Aprilia. En familj med två barn poserar för kameran. Bild: Yle/Juho Karlsson familjer,barn (familjemedlemmar),Österbotten,Vasa

Huvudhändelsen på lördagen var den en kilometer långa paraden som gick från torget till Vasklot. Truppförband från alla försvarstyper och -enheter i landet deltog i paraden som bestod av tusen militärer av vilka 120 kom från Tyskland.

Men mest intresserad var Rönnlund och familjen av flyguppvisningen vid Fiskstranden.

- Barnen vill nog gå och se flygplanen och själv tycker jag också att det är lite intressant. Vi ska nog gå till stranden och se.

Och de var inte de enda. Hundratals om inte tusentals människor hade samlats vid Södra statsfjärden för att följa med då flygvapnets Hornetplan flög över en förtjust publik.

Folkmassa i Vasa.
Mycket folk ville se då Horneten flög över Södra stadsfjärden. Folkmassa i Vasa. Bild: Yle/Juho Karlsson Vasa,Österbotten,publik