Hoppa till huvudinnehåll

Söndagens OS-höjdpunkter: Pärmäkoski tillhör favoriterna – blir det nytt blåvitt medaljjubel?

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski har hittills tagit två OS-brons. Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Hela OS avslutas med två blåvita höjdare. Först åker Krista Pärmäkoski för en ny medalj i skidspåren. Sedan blir det finländsk nationalsång för Iivo Niskanen vid OS-avslutningen. Ta en titt på hela söndagens schema här!

Ska det bli en riktig superhelg för finländsk del i längdåkningen?

Efter Iivo Niskanens gulduppvisning i herrarnas femmil är det dags för en sista strid i OS-spåren – med Krista Pärmäkoski i en av huvudrollerna.

Inför den sista tävlingsdagen har Finlands OS-trupp skrapat ihop fem medaljer – ett guld och fyra brons. Damlaget på skidor har den sista chansen att utöka saldot.

Tremilen är en hållpunkt under OS-söndagen. Här kommer några höjdpunkter att hålla i minnet:

Kan Tyskland skrälla hela vägen till guld?

De stora hockeynationerna har fått se på när Tyskland har skrällt sig till den olympiska finalen. Först föll Sverige, sedan fick Kanada stryk.

Efter semifinalsensationen mot Lönnlöven var de tyska spelarna närmast i chocktillstånd.

– Att vi nu ska spela final är helt ofattbart, konstaterade rutinerade Christian Ehrhoff.

Nu är det ändå dags. Där väntar om möjligt ännu tuffare motstånd. OAR avgjorde sin semifinal mot Tjeckien under några glödheta sekunder.

Tyskland jublar, ishockey, OS 2018.
Tyskland är sensationellt framme i hockeyfinalen. Tyskland jublar, ishockey, OS 2018. Bild: EPA Tysklands herrlandslag i ishockey

Ryska OS-hockeylag har genom åren varit favorittippade – allra senast vid hemma-OS i Sotji för fyra år sedan – men det har inte blivit något ryskt guld sedan OS i Albertville 1992.

Ska den stora förhandsfavoriten lyckas den här gången? Med stjärnor som Ilja Kovaltjuk och Pavel Datsiuk i spetsen är laget skyhög favorit.

Herrarnas ishockeyfinal startar klockan 6.10 finsk tid. Matchen refereras direkt på svenska i Yle Vega av Christoffer Herberts och Chriso Vuojärvi.

Pärmäkoski mot ny medalj?

Två individuella damdistanslopp har körts hittills i OS. Båda gångerna har Krista Pärmäkoski tagit brons.

Nu väntar det som på förhand ansågs vara hennes starkaste kort. Klassisk teknik har genom åren varit Pärmäkoski favoritstil och söndagens tremil körs i just klassisk stil.

Hennes överlägset bästa insats på den längsta damdistansen är andraplatsen i världscupen i Oslo förra säsongen. Den bästa mästerskapsinsatsen kom också förra året – en sjätteplats i Lahtis-VM.

– I Oslo lyckades jag hålla mig i klungan trots tunga stunder i loppet. Det blir säkert tungt nu också, men jag tror på mina chanser i en spurt i klassiskt, säger Pärmäkoski enligt STT.

Marit Björgen, Charlotte Kalla, Krista Pärmäkoski.
Blir det samma palltrio som i skiathlonen för två veckor sedan? Marit Björgen, Charlotte Kalla, Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Marit Bjørgen,Charlotte Kalla,Krista Pärmäkoski

Enligt spelbolagen är Pärmäkoski tredjehandsfavorit i loppet. Hon har Marit Björgen och Charlotte Kalla framför sig i de rankningarna. Dessutom ställer Norge upp med den åkstarka trion Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg och Ragnhild Haga.

– Norskorna och Charlotte Kalla vill garanterat skruva upp farten i något skede, säger Pärmäkoski.

Damernas tremil startar klockan 8.15 finsk tid. Loppet sänds i TV2 och kan även ses här.

Niskanen får sitt OS-guld

Under lördagsmorgonen fick vi bevittna ett stycke finländsk skidhistoria när Iivo Niskanen körde hem Finlands första individuella OS-guld i längdåkning på två decennier.

På söndag får Iivo Niskanen stiga högst upp på pallen. Det sker under avslutningsceremonin.

Iivo Niskanen, OS 2018.
Iivo Niskanen tar emot sitt OS-guld på söndag. Iivo Niskanen, OS 2018. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Tiden som lönar sig att rita in är klockan 13.50. Då är prisutdelningen för herrarnas femmil inplanerad.

Klockan 13.42 blir det medaljceremoni för damlängdåkarna. Med en optimal insats i spåret kan det alltså bli dubbla finländska besök på pallen.

Själva avslutningsceremonin startar klockan 13 finsk tid. Den sänds i TV2 och kan även ses här.

Söndagens tävlingar refereras på svenska i TV2 och på Arenan. Du kan se alla sändningar här.

Program, 25 februari:

02.05 Curling, damer, final, Sverige–Sydkorea
02.30 Bob, herrar, fyrmanna, heat 3 och 4
02.30 Konståkning, gala
06.10 Ishockey, herrar, final, OAR–Tyskland
08.15 Längdskidor, damer, 30 km masstart (k) (Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Aino-Kaisa Saarinen, Johanna Matintalo)
13.00 Avslutning