Hoppa till huvudinnehåll

Ahlnäs: Två längdåkare räddade ansiktet för en hel idrottsnation i OS

Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski, OS 2018.
Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski tog fyra av Finlands sex medaljer i Sydkorea. Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski, OS 2018. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen,Krista Pärmäkoski

OS är över, elden har slocknat. Två skidstjärnor brinner starkt på den blåvita himlen. Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski såg till att det inte blev ett finländskt magplask i Sydkorea.

Iivo Niskanen log där högst upp på prispallen. Insprängd mitt i den koreanska kvällen – det allra största finländska ögonblicket under drygt två OS-veckor.

Guldmedaljen, nationalsången, flaggan, leendet. Finland fick till slut sina minuter i det globala OS-rampljuset.

Det var vackert och värdigt. Tanken som framför allt slog en var att man inte hade mått dåligt av fler guldglimrande sekunder under de här OS-dagarna.

Nu är festen över. Det är släckt och stängt i OS-gruvan – och när vi skriver epilogen kan vi konstatera att det blev väldigt få av de där glittrande, blåvita ögonblicken i Sydkorea.

Det är ingen nyhet att Finland successivt har rasat neråt i medaljtabellerna i de här sammanhangen, men nu räddade praktiskt taget två idrottare ansiktet för en hel idrottsnation.

Godkänt efter sista helgen

Sista helgen knuffade in den finländska OS-truppen i marginalen godkänd. Utan Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski hade det blivit underkänt med råge.

Sex finländska medaljer – och framför allt ett individuellt OS-guld för första gången sedan Satu Mäkelä-Nummela prickade lerduvor i Peking för tio år sedan – faller inom ramen för vad som kan klassas som en okej insats.

Inte mer.

Det är inte speciellt svårt att konstatera det. Elitidrott handlar om att nå resultat i rätt stund under säsongen. Det här är ingen dunka i ryggen-verksamhet.

Vi har rätt att ställa skyhöga framgångsförhoppningar på en världscupledare som Kaisa Mäkäräinen, förvänta oss minst semifinal av herrarnas hockeylandslag och utgå från att Finland ska vara ett ledande landslag i längdåkning.

Ofrånkomligt att inte jämföra

OS i Pyeongchang visade att Finland är en bra bit bort på flera håll.

Formtoppning är knepigt, konstaterade olympiakommitténs Mika Kojonkoski när han summerade Finlands OS.

Då är det ju märkligt att så många andra nationer lyckas med det på bred front.

Jämför oss inte med Norge, sade Kojonkoski också.

Det är ju snudd på ofrånkomligt. Samtidigt som Finland hade ett ljummet OS skördade våra två kära, nordiska vintersportskonkurrenter stora framgångar.

Sverige åker hem med fjorton medaljer (hälften guld), Norge flyger hem med ett rekordbra olympiskt spel i bagaget. Med trettionio medaljer är Norge bäst någonsin.

I grannländerna satsas det

Medaljtabeller ljuger aldrig och det är som det är med Norge. De har olja och pengar, men de har mer än något annat en grundmurad idrottskultur.

Spetsen är möjlig att slå, bredden är omöjlig att handskas med. En slokande Marit Björgen i OS-spåren? Då rycker Ragnhild Haga ut och vikarierar som guldmedaljör.

Hagas fristilsguld var bara en av många bilder på den överlägsna norska bredden under OS. Den kommer givetvis delvis tack vare stora resurser, men framför allt tack vare stor kunskap och ännu större förebilder som unga norska idrottare kan se upp till.

Vi kan prata i månader om astmamedicin, nebulisatorer och andra tveksamma metoder, men i slutändan kan man bara ta av sig mössan och applådera.

I våra grannländer satsas det rejält på idrott. Här känner vi oss fortfarande fram.

Räddat mästerskap två år i följd

I Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski har finländsk idrott något att titta mot och ta del av. Det gör ont att ta sig till den här nivån.

Niskanen och Pärmäkoski har slagit läger i den yttersta världseliten i sin sport och har dessutom en mästerskapshjärna som slås på i rätt läge.

En gång är ingen gång, två gånger är en vana. Två år i följd har den här dunderduon räddat ett mästerskap för blåvit del.

Olympiakommitténs sammanlagda mål för de olympiska vinterspelen i Pyeongchang och sommarspelen i Tokyo om två år är tio finländska OS-medaljer.

Halvvägs är sex bärgade. Om målsättningen ska nås, krävs fler idrottare av Pärmäkoskis och Niskanens snitt illa kvickt i finländsk idrott.