Hoppa till huvudinnehåll

Fjärilar i magen då Stafettkarnevalen för första gången ordnas i Åbo – frivilliga ställer upp ända från Åland

Tegengrenskolans hejarklack
Om tre månader kommer läktaren i Paavo Nurmi stadion att fyllas av hejaklackare. Tegengrenskolans hejarklack Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist Stafettkarnevalen,tegengrenskolan

Årets Stafettkarneval kommer att bjuda på många nya intryck då evenemanget för första gången ordnas i Åbo. Gatustafetten kommer att ordnas i Idrottsparken och även Åbo Svenska Teater kommer vara med på ett hörn.

I ett och ett halvt år har en grupp på 30 personer aktivt jobbat med att Stafettkarnevalen ska bli möjlig i maj 2018 i Åbo.

En av dem är Lena Hindström-Pesu som är verksamhetsledare för ÅIFK, Idrottsföreningen Kamraterna i Åbo.

ÅIFK skickade tillsammans med Åbo stad in ansökan om att få ordna Stafettkarnevalen redan för tre år sedan och fick beskedet samma höst att Åbo kommer få stå värd för Stafettkarnevalen 2018.

– Nu när vi börjar närma oss så har vi nog lite fjärilar i maggropen, men jag tycker nog att förberedelserna i allmänhet har gått bra. Jag tror också att gemene man förstått att det här är en unik grej och vill vara med i det här, säger Hindström-Pesu.

paavo nurmis stadion i vinterväder
Paavo Nurmi stadion, där Stafettkarnevalen ordnas, är ännu täckt av snö. paavo nurmis stadion i vinterväder Bild: Yle/Jasmine Nedergård Paavo Nurmis stadion,Åbo,stadion

Marthor och före detta lärare – många frivilliga vill vara med

För att ordna Stafettkarnevalen behövs det många frivilliga. I dagsläget kommer bland annat unga från scoutkårerna i Åbo att delta, marthorna i Åbo och Hem och Skola i Åbo, berättar Hindström-Pesu. Även grenföreningar till ÅIFK kommer vara med.

– Vi har också jättemånga före detta lärare som har hört av sig och sagt att de jättegärna vill komma med och uppleva det här. Speciellt före detta läraren Siv Törnroos, som hållit lite i trådarna, har fått ihop ett riktigt bra gäng.

Även andra människor från olika håll har frågat om de kan hjälpa till, bland annat från Åbo Kvinnliga Akademiker och Folkhälsan.

– Det är ju det allra bästa, när folk sådär spontant upplever att jag med min insats kan hjälpa till att göra det här till ett lyckat evenemang.

– Jag har också fått samtal från Åland av någon som varit med och ordnat Stafettkarneval någon gång i tiderna och som säger att “jag kan gärna komma till Åbo för det här veckoslutet". Det känns jätteroligt faktiskt.

Möjlighet för dem som inte upplevt Stafettkarnevalen tidigare att få göra det

Även gymnasieelever från Katedralskolan vill ställa upp, och det är en grupp som Hindström-Pesu är speciellt stolt över.

– Jag höll en samling där och berättade om Stafettkarnevalen. Det finns kanske många som aldrig upplevt Stafettkarnevalen tidigare och som nu har sin chans.

– För tillfället har jag ungefär 60 Kattanelever på mina listor. Fantastiskt!

lena hindström-pesu ler mot kameran
Lena Hindström-Pesu, verksamhetsledare vid ÅIFK, ser fram emot Stafettkarnevalen. lena hindström-pesu ler mot kameran Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,Stafettkarnevalen,lena hindström-pesu

Även experthjälp från finskt håll deltar

Hindström-Pesu är också väldigt tacksam över att de kommer att få hjälp från finskt håll.

– Det är ju förstås många svenskspråkiga föreningar som ställt upp, men det som också är glädjande är att Turun Urheiluliitto, som verkligen är experter på tävlingsidrott och friidrott, vill vara med.

– Därifrån kommer vi att få en kärngrupp på femton personer både på fredagen och lördagen som ställer upp, och det tycker jag är jättefint och vi är tacksamma för den hjälpen.

Fredagen behöver ännu frivilliga

Vi kunde i höst läsa att man behöver ungefär 250 funktionärer som jobbar under själva evenemanget för att hålla igång allt. Stafettkarnevalen kommer att ordnas fredagen den 18 och lördagen den 19 maj.

– Ännu före jul hade jag lite kalla kårar att hur kommer allt gå ihop. Men på sistone har det känts bra. Väldigt mycket har hänt nu efter julen.

Underbart när folk spontant vill hjälpa till!

Till lördagen berättar Hindström-Pesu att det finns många frivilliga, men till fredagen skulle det ännu behövas några till.

– Så är det nu någon som ser det här och tänker att “yes, jag kan komma på fredagen”, hör av dig till mig!

Det är speciellt till försäljningsställen, som trafikvakter, människor med hygienpass och första hjälpen-kunskaper eller utbildning inom sjukvård som behövs.

– Sedan kommer det nog också att behövas folk i tävlingsmomenten, som vet vad som gäller. Allt är väldigt snabbt, det är minutprogram som gäller och som det är frågan om.

Ordningsvakt på stadion.
Även svenskspråkiga ordningsvakter efterlyses. Ordningsvakt på stadion. Bild: Yle/Rolf Granqvist stafettkarnevalen 2013

Ordnar gratis ordningsvaktskurs - i utbyte mot hjälp i Stafettkarnevalen

Även svenskspråkiga ordningsvakter behövs, och även om de nog hittat en del, så behövs det ännu fler, berätta Hindström-Pesu. Därför kommer de att erbjuda gratis utbildning.

– Vi kommer att ordna en kurs och den kommer att gå av stapeln två olika veckoslut i mars. Det är hela ordningsvaktskursen som ordnas, omfattande med 40 timmar, men efter det har du rätt att fungera på festivalen och liknande evenemang.

– Vi bjuder på den här utbildningen, men vill i gengäld att du hjälper oss med Stafettkarnevalen.

Alla frivilliga kommer också sedan att delta i en skolning i maj där man går igenom alla förberedelser.

“Vi vill göra det här till ett tryggt evenemang”

ÅIFK kommer i februari att delta i ett myndighetsmöte för att se att de tänkt på alla detaljer och allt som gäller säkerheten.

– Där är representanter för polisen, brandmyndigheterna och representanter för första hjälpen om något skulle hända. Universitetssjukhuset är ju i första hand dit man för någon som skadar sig eller liknande.

– Vi vill göra det här till ett tryggt evenemang för allihopa och vill hellre redan nu tänka på vad som måste göras så att vi inte står där dagen före och konstaterar att det här borde vi ha gjort.

Åbo stad hjälper till med tillstånd och marknadsföring

Åbo stads roll är att ställa faciliteter till förfogande och hjälpa till med tillstånd. Hela Idrottsparken får användas under samma vecka från och med tisdag och många skolor kommer att användas för bespisning och övernattning.

– Dessutom vill vi ha synlighet och där har staden verkligen varit med på noterna. Vi kommer att kunna hänga upp banderoller och även ljustavlorna när man kommer in till Åbo kommer att välkomna till staden och Stafettkarnevalen.

Hindström-Pesu är glad att staden nu vill vara med, men berättar att samarbetet först var lite trögt.

– Jag tror att Åbo stad i början inte förstod, eftersom det nästan alltid ordnats i Helsingfors och dessutom är ett svenskspråkigt evenemang, så kanske vidden av det hela inte var riktigt klart från början.

– Men vi har haft några möten med människor från flera sektorer och nu har de börjat fatta att det kommer jättemånga elever från hela Svenskfinland, så nog har det ju öppnat dörrar och portar det här.

Aura å.
På grund av säkerheten kommer Stafettkarnevalsdeltagarna inte att springa längs med ån i gatustafetten. Aura å. Bild: Yle/Lotta Sundström åstranden i åbo

Gatustafetten ordnas i Idrottsparken

Större evenemang påverkar också andra saker, berättar Hindström-Pesu.

– Det kommer att påverka trafiken till en del kring Idrottsparken och även parkeringsplatserna. Några av dem kommer att försvinna för några dagar, men bara för att bussarna måste få utrymme.

Däremot kommer inte gatustafetten att kräva stora förändringar i trafiken, eftersom den kommer att ordnas i Idrottsparken.

– Våra myndigheter här i Åbo har nog ställt några krav att det finns vissa risker med att föra ut barn i trafiken och längs med ån, så när första tanken var att de skulle löpa längs med åstranden, så har vi tänkt om.

– Idrottsparken är ju väldigt mångsidig och man har kunnat göra upp banor så att gatustafetten kommer att ordnas i Idrottsparken och ändå får vi de här fullånga sträckorna som behövs. Det blir jättespännande och jätteintressant.

Det kommer inte behövas dykare, helikoptrar eller polisbåtar den här gången.

ÅST kommer vara med på ett hörn

Det kommer att ordnas mycket program både på fredag och lördag som vänder sig till de unga, garanterar Hindström-Pesu. Och även om programmet inte kommer att avslöjas ännu ger hon ett litet avslöjande.

– Jag kan ju avslöja att vi faktiskt har Åbo Svenska Teater med på ett hörn, så det kommer vi säkert att se en del av på lördag.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland