Hoppa till huvudinnehåll

Norska besvikelsen efter rekord-OS: ”Skam att Johaug inte var med”

Marit Björgen och Therese Johaug på VM-prispallen 2015.
Marit Björgen och Therese Johaug har firat triumfer tillsammans. Marit Björgen och Therese Johaug på VM-prispallen 2015. Bild: All Over Press Marit Bjørgen,Therese Johaug

Marit Björgen blev historisk i Pyeongchang. Hon tillägnade tremilsguldet till Therese Johaug – och Norge uttrycker sin besvikelse över att den avstängda norskan inte fick vara med.

Mitt under OS fick Therese Johaug grönt ljus att träna med det norska landslaget igen. Men hon fick inte vara med i OS på grund av sin dopningsavstängning.

Den 17 april tar Johaugs avstängning slut. Då är hennes arton månader långa straff avtjänat.

Utan Johaug gjorde Norge ett rekord-OS. Den norska OS-truppen tog totalt 39 medaljer. Men norska längdlandslaget är fortfarande irriterat över att stjärnan inte fick vara med i Sydkorea.

– Det är en skam att det internationella skidförbundet stängde av henne. Det hoppas jag att de förstår. Jag hoppas att de själva ser att vi var bäst oavsett att de tog ifrån oss det, säger förbundskaptenen Vidar Löfshus enligt NRK.

Björgen pratade med Johaug

Även historiska Marit Björgen, som tillägnade tremilsguldet till Johaug, är besviken.

– Jag är oenig. Det var en stor saknad att hon inte var med. Jag vet hur tufft det har varit för henne att sitta där hemma och titta på.

– Jag pratade med Therese i går kväll och det gav mig motivation. Jag sa att jag skulle tänka på henne ute i spåren. Om jag blir sliten så kan jag tänka att om Therese varit här så hade hon legat i ryggen och jagat. Therese betyder mycket för mig, hon är en del av den här guldmedaljen.

Johaug skickade också en hälsning till Björgen via Instagram.

– Du har alltid varit min stora förebild. Du visade det igen.

Öppna Instagram-inlägget

Läs mera:

Skiddrottningen Björgen kände sig aldrig hotad – tillägnar sista guldet till familjen och Johaug

– Ja, jag åker helst ensam, skrattar Marit Björgen efter att ha avklarat tremilen i Pyeongchang helt överlägsen och mestadels i ensamt majestät.

Läs mera:

Nytt norskt utspel efter OS – vill ha stöd för bruket av astmamedicin från Fis

Norge slog alla tiders medaljnotering i vinter-OS, men det norska längdlandslaget har ändå lyckats vända fokuset mot annat. Förbundskaptenen sågar Fis-hanteringen när det kommer till användningen av astmamedicin.