Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski efter sitt succé-OS: ”Det är mycket mer än jag förväntade mig"

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski log efter ännu en medalj. Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski ordnade halva Finlands medaljskörd i Sydkorea. Efter tremilen säger finländskan att det gick över förväntan. ”Det här gick ju väldigt bra”, konstaterar hon med ett leende.

Krista Pärmäkoski hade ingen chans att kröna sina OS-veckor med ett guld. Marit Björgen var fullständigt överlägsen på den avslutande tremilen och åker hem med ett till guld i bagaget.

Pärmäkoski tar med sig ett silver och två brons. Hon fick en finfin avslutning med sin bästa mästerskapstremil.

– Tre individuella medaljer är mycket mer än jag förväntade mig, säger hon till Yle.

Ångrar inte att åka alla distanser

OS-tvåan i tremil visade sin mångsidighet under OS. Hon tog brons i skiathlon och fristil, silver i klassiskt.

– Nu vet jag att jag kan prestera i båda stilarna och på olika distanser. Jag kan lyckas på alla distanser.

– Det är väldigt enkelt att titta framåt efter de här tävlingarna. Det gick ju väldigt bra. Men den där sista fullträffen kom inte.

Pärmäkoski åkte alla distanser under OS. Flera av hennes värsta konkurrenter valde att stå över någon distans. Finländskan anser inte att hon behöver ångra beslutet.

– Jag har funderat på om det här var smart, men jag tycker att jag hade chans på alla distanser. I sprinten var föret inte det bästa för mig och i stafetterna kämpade vi väl.

Åker på hemmaplan

Nu åker Pärmäkoski hem för att ladda för att tävla framför hemmapubliken i Lahtis. Redan nästa helg stundar världscupen på finländsk mark.

Tillsammans med femmilsmästaren Iivo Niskanen är Pärmäkoski de två tydliga stjärnorna i finländsk längdåkning. Pärmäkoski anser ändå att alla som var på plats i Sydkorea har gjort väl ifrån sig.

– Vi har krigat på hela vägen och gjort det tillsammans. Tyvärr räckte till exempel Kerttu Niskanen inte hela vägen i dag. Hon hade förtjänat mer efter att jobb hon har satt ner.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Tredje OS-medaljen för Pärmäkoski – tog silver bakom överlägsna Björgen

Krista Pärmäkoski fick en fin avslutning på sitt OS. Pärmäkoski åkte hem ett silver på 30 kilometer i klassisk stil. Marit Björgen var i en klass för sig i tävlingen.

Läs mera:

Oivo: Pärmäkoski visade vägen – hennes OS-bedrift är sällsynt i finländsk idrott

Utan Krista Pärmäkoskis insatser hade Finland gjort sitt medaljfattigaste vinter-OS någonsin. Pärmäkoski vann tre individuella OS-medaljer som första finländare på 34 år.