Hoppa till huvudinnehåll

Skiddrottningen Björgen kände sig aldrig hotad – tillägnar sista guldet till familjen och Johaug

Marit Björgen.
Marit Björgen överlägsen etta på tremilen. Marit Björgen. Bild: Lehtikuva Marit Bjørgen

– Ja, jag åker helst ensam, skrattar Marit Björgen efter att ha avklarat tremilen i Pyeongchang helt överlägsen och mestadels i ensamt majestät.

När ceremonierna väl är avklarade möter hon medierna utan någon som helst brådska. Kön är lång, men hon tar tid på sig och svarar lugnt och utförligt på frågorna samtidigt som hon avfyrar ett leende efter ett annat. Det här var hennes dag och hon visste hela tiden att försprånget växte.

– Jag följde med läget hela tiden, hade bra skidor och fick goda nyheter längs med vägen, konstaterar Björgen, som knep OS-guldet med klar marginal, 1.49,5 till tvåan Krista Pärmäkoski

Med sina 15 OS-medaljer är Björgen störst i vinter-OS. Här är en idrottare som fick avsluta sin OS-karriär precis som hon själv ville. På toppen.

– Ja det här var mitt sista OS. Det har varit en fantastisk karriär och fint att få avsluta OS på det här sättet. Det är helt otroligt, konstaterar Björgen.

Tackar familjen för stödet, och så Therese förstås

Marit Björgen som ännu har ett uppdrag kvar, hon ska vara Norges fanbärare under avslutningen ser fram emot att åka hem till familjen efter tre veckor i Pyeongchang. Det är också dit hälsningarna går då hon får frågan vem hon vill tillägna medaljen.

– Min sambo Fred Børre Lundberg och (sonen) Marius som har ställt upp och gjort det här möjligt. Och så Therese (Johaug), säger Björgen och går vidare till nästa intervju.

Lycklig Stina Nilsson – besviken Charlotte Kalla

Tremilen i OS i Pyeongchang blev inte riktigt den revansch Charlotte Kalla hade hoppats på efter den stora besvikelsen i Sotji.

– Lite tomt känns det som. Speciellt efter en tremil som inte riktigt blev vad jag hade hoppats på, säger en tårögd Kalla som slutade femma.

Bästa svenskan i dag var Stina Nilsson, strålande glad bronsmedaljör.

– Det var en så himla stabil tävling. Jag kunde gå mitt lopp och gå med i de klungor jag kände mig trygg i.

Att Marit Björgen och Krista Pärmäkoski slutligen var så överlägsna kom inte som någon överraskning för Nilsson.

– Nej, jag har förstått att bäda två kom till OS i väldigt bra form, konstaterar Nilsson och rusar vidare.