Hoppa till huvudinnehåll

Epidemivåg i hela Finland - mängden allvarliga fall av A-streptokock har ökat

En illustrerad bild av streptokocker, grön bakgrund med maskliknande långa bakterier.
En vetenskaplig illustration av streptokockbakterier. En illustrerad bild av streptokocker, grön bakgrund med maskliknande långa bakterier. Bild: Mostphotos/Sebastian Kaulitzki streptokocker,streptokockinfektioner

Till symptomen för allvarliga A-streptokocksjukdomar hör bland annat hög feber, försämrat allmäntillstånd, andnöd och hård smärta i ben eller armar.

Vanligen förekommer mellan 150 och 200 fall av allvarliga A-streptokocksjukdomar årligen i Finland. I fjol steg siffran till omkring 300 fall och i år har 70 personer redan insjuknat.

- Allvarliga fall av A-streptokock förekommer i epidemivågor. Den förra inträffade för tio år sedan, 2007 och 2008, så man kan säga att en ny epidemivåg var på kommande, säger infektionsläkaren Eeva Ruotsalainen i Yles Aamu-tv.

A-streptokocker sprids genom droppinfektion.

Ruotsalainen är biträdande överläkare på epidemiologiska enheten vid Helsingfors universitets centralsjukhus HUCS. Hon berättar att allvarliga A-streptokocksjukdomar är ovanliga men på individnivå livshotande.

Allvarliga sjukdomar som kan orsakas av A-streptokock är bland annat blodförgiftning, toxiskt chocksyndrom, barnsängsfeber, lunginflammation och hjärnhinneinflammation.

A-streptokock kan också orsaka nekrotiserande fasciit, en sällsynt infektion som kan förstöra hud och underliggande vävnad och leda till död inom ett par timmar eller dagar.

Lindriga fall vanligare

Den pågående epidemin beror enligt Ruotsalainen på att en specifik typ av A-streptokock, typ emm1, har blivit vanligare.

- Risken för allvarliga sjukdomar kopplas till just den typen av streptokock, säger hon.

Allvarliga A-streptokocksjukdomar behandlas till en början alltid med antibiotika direkt i blodet.

Till symptomen för allvarlig infektion hör bland annat hög feber och försämrat allmäntillstånd. Också andnöd kan förekomma.

Typiska symptom för nekrotiserande fasciit är hårda smärtor i extremiteterna och missfärgningar över det inflammerade området.

Lindriga A-streptokocksjukdomar är betydligt vanligare än allvarliga och utgör 90 procent av fallen. Till dem hör till exempel angina, svinkoppor, rosfeber och scharlakansfeber.

Viktigt med hygien

A-streptokocker sprids genom droppinfektion. Enligt Ruotsalainen är det viktigt att tvätta händerna regelbundet.

- Dessutom ska man hålla sår rena och se till att de inte blir infekterade, säger hon.

Till riskgruppen för allvarliga A-streptokocksjukdomar hör speciellt över 65-åringar. Också användning av intravenös narkotika, alkohol och medicinering som försvagar immunsystemet kan höja risken.

Även influensa eller vattkoppor kan utgöra en risk, likaså sårinfektioner efter operationer.

Då det gäller behandling är det viktigt att upptäcka sjukdomen så snabbt som möjligt.

Vid lätta eller måttliga infektioner räcker det oftast med vanliga penicillintabletter. Vid allvarligare fall är det nödvändigt med sjukhusvård.

- Allvarliga A-streptokocksjukdomar behandlas till en början alltid med antibiotika direkt i blodet. Sedan när man vet vilken sjukdom det handlar om kan man börja med mer specifik vård, säger Ruotsalainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes