Hoppa till huvudinnehåll

Fortfarande inget språkbadsdagis i Lovisa

Barn ser ut genom fönstret
Barn ser ut genom fönstret Bild: Yle/ Stefan Paavola barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),daghem,barnkläder,dagisbarn

Intresset för språkbad är inte stort i Lovisa.

När anmälningstiden till språkbadsdaghemmet gick ut i söndags, hade Lovisa stads småbarnsfostran fått in bara en anmälan.

Det krävs en grupp på mellan 15 och 21 barn för att ett språkbadsdaghem i Lovisa skulle kunna starta.

Tanken med språkbadet skulle ha varit att finskspråkiga barn skulle lära sig svenska på samma sätt som de lärt sig sitt modersmål.

Språkbadet fungerar ändå

Lovisa stads daghemsdirektör Päivi Ahola säger att stadens tvåspråkighet kan vara en orsak till det ringa intresset.

- Vi har så många tvåspråkiga familjer i Lovisa, så språkbad lockar kanske därför inte så mycket. Det finns dessutom tvåspråkiga hobbygrupper och trots att vi inte har ett officiellt språkbadsdaghem, finns det ändå daghem som i praktiken redan fungerar som ett sådant, förklarar Ahola.

Päivi Ahola säger att de finskspråkiga barnen nog kommer i kontakt med det svenska språket trots att barnen kanske inte har svenskspråkiga kamrater i sin grupp.

- Om inte annars, så på dagisgården stöter barnen förr eller senare på lekkamrater som talar svenska, tror Ahola.

Daghemmet bör finnas nära

En annan stor orsak till att föräldrarna valt bort språkbadsdaghemmet är daghemmets placering. Språkbadsdaghemmet skulle ha funnits i centrum av Lovisa.

- Föräldrarna vill inte att familjens daghem ligger väldigt långt från den egna stugknuten. Man vill placera barnet i det närliggande daghemmet, säger Ahola.

För ett år sedan var situationen i Lovisa likadan. Då anmäldes sex barn till språkbadsdaghemmet och språkbadet blev inte av.

Läs också