Hoppa till huvudinnehåll

Historisk Björgen togs emot som en hjälte i Norge: ”Slutar aldrig att överraska”

Marit Björgen.
Marit Björgen är alla tiders vinterolympier med sina femton medaljer. Marit Björgen. Bild: All Over Press Marit Bjørgen

Marit Björgen återvände till Norge som hyllad folkhjälte. Med fem medaljer i bagaget säkrade hon sin plats som tidernas största vinterolympier. ”Jag har fått ha en fantastisk karriär”, säger skiddrottningen.

Under sin allra sista dag som olympier tog Marit Björgen klivet in som historiens mest OS-medaljtyngda vinteridrottare. Hon krossade allt motstånd och tog guldet på tremilen.

Det var hennes åttonde guld i OS-sammanhang och totalt har hon femton medaljer. Segern på OS sista distans tog henne förbi landsmannen Ole Einar Björndalen i alla tiders statistik.

I dag togs hon emot som en folkhjälte vid flygplatsen i Oslo. Ett hav av norrmän hade dykt upp för att visa sin kärlek för skiddrottningen, som också har arton VM-guld på meritlistan.

– Det är kul att vara tillbaka i Norge. Det känns inte annorlunda nu än före OS. Jag får tänka på allt det här när jag lagt skidorna på hyllan, säger hon enligt NRK.

– Jag har fått ha en fantastisk karriär och ett väldigt bra OS. Jag nådde mina mål.

Ska ladda om för Lahtis

Björgen kammade hem fem medaljer i Pyeongchang: guld i stafett och tremil, silver i skiathlon och brons i lagsprint och tio kilometer.

Precis som i Vancouver 2010 blev alltså den fenomenala norskans OS-saldo fem besök till prispallen.

– Det har kommit väldigt många gratulationer och det är kul, säger hon och duckar frågor om hur det blir med en fortsättning av karriären efter den här säsongen.

Nu ska hon umgås med sin familj för att ladda om batterierna till avslutningen på världscupen – närmast den kommande helgen i Lahtis.

– Jag ska försöka hålla trycket uppe och avsluta världscupen. Jag vill utnyttja formen jag har i de tävlingarna.

"En av de tuffaste"

Efter världscuphelgen i Lahtis väntar tävlingar på hemmaplan. Först körs den klassiska sprinten i Drammen den 7 mars och nästa veckas helg kommer världscupen till Oslo.

Då lär det vara lapp på luckan i terrängen runt Holmenkollen. Damerna kommer att åka trettio kilometer.

Norska stafettlaget firar guld.
De norska damerna tog OS-guld i stafett efter Marit Björgens avgörande. Norska stafettlaget firar guld. Bild: EPA Marit Bjørgen

Björgen lär hyllas unisont då av den norska publiken. Redan vid flygplatsen strödde Ragnhild Haga, som tog hem OS-guldet på tio kilometer, lovord över veteranen.

– Marit är en av de tuffaste kvinnorna som jag känner. Hon slutar aldrig att överraska mig. Hon har visat vägen och är dessutom jordnära. Hon visar hela laget hur man tacklar framgångar och motgångar.

Hela världscupsäsongen avslutas med tre tävlingar i Falun. Loppen vid Lugnets skidstadion körs i mitten på mars.