Hoppa till huvudinnehåll

IOK om de ryska ishockeyspelarnas sjungande: "Vi förstår"

De ryska ishockeyspelarna sjön sin nationalsång, vilket inte var tillåtet.
De ryska ishockeyspelarna sjön sin nationalsång, vilket inte var tillåtet. De ryska ishockeyspelarna sjön sin nationalsång, vilket inte var tillåtet. Vinter-OS i PyeongChang 2018,Rysslands herrlandslag i ishockey

De ryska ishockeyspelarna som sjöng Rysslands nationalsång efter att OAR vunnit guld vid vinter-OS i Pyeongchang straffas inte. Internationella olympiska kommittén anser att det var fel men förlåtligt.

Efter medaljceremonin där de olympiska idrottarna från Ryssland (OAR) fick sina guldmedaljer spelades den olympiska hymnen, eftersom man inte kunde spela Rysslands nationalsång. Ryssland var ju som land avstängt från OS på grund av omfattande statsstyrd doping, de ryska idrottarna som deltog representerade OAR.

Men när den olympiska hymnen spelades upp passade de ryska spelarna, med understöd av ryssar i publiken, på att högt sjunga Rysslands nationalsång. Vilket var emot IOK:s regler.

De ryska spelarnas tilltag kommer ändå inte att leda till några påföljder. I ett pressmeddelande skriver OK att man har förståelse för sjungandet.

– Vi förstår att sjungandet berodde på att spelarna var exalterade, de hade nyss vunnit guld under exceptionella förhållanden, skriver IOK till nyhetsbyrån AP.

Enligt källor lär de ryska spelarna ändå redan innan finalen ha kommit överens om att de sjunger nationalsången om de vinner.

OAR besegrade Tyskland i finalen med 4–3 efter dramatik i slutet.