Hoppa till huvudinnehåll

Närpes bygger nytt högstadium

Närpes högstadieskola
Närpes högstadieskola rivs för att ge plats för nybygge. Närpes högstadieskola Bild: Yle/Roger Källman näsby

Närpes får en ny högstadieskola. Fullmäktige beslöt att bygga nytt i stället för att renovera nuvarande byggnad.

Nybygget beräknas kosta 11,3 miljoner. Enligt fullmäktiges ordförande Mikaela Björklund (SFP) visade beslutsfattarna genom beslutet att de tror på framtiden i Närpes.

- En nybyggnad är viktig om vi vill värna om god utbildning och inspirerande lärmiljöer för eleverna. Det är en logisk satsning om vi räknar med att Närpes ska fortsätta växa, säger Björklund.

En renovering skulle ha gått på 8,3 miljoner och ytterligare 1,3 miljoner för en barackskola under renoveringstiden.

- Skillnaden i kostnad var inte så stor mellan nybygge och renovering, så vi tyckte det är vettigare med nybygge, säger fullmäktiges andra viceordförande Göran Gjäls.

Ungdomarna får säga sitt

Representanter för de cirka 300 eleverna i högstadiet ska få vara med och påverka nybygget.

- Ungdomsfullmäktige ska vara med i processen, vi ska ha brukarnas perspektiv med, säger Björklund.

Skolan ska stå klar 2020. Enligt Björklund är satsningen också viktig med tanke på skolans personal.

- De har nu jobbat i flera år i en ganska sliten skola. Det är också lättare att rekrytera om vi har motiverade lärare i goda lokaler.

Flexibla utrymmen

En motivering till ett nybygge var att den gamla skolan var byggd för den tidens läroplan. Nu får man istället en fastighet som passar dagens pedagogik, anser Björklund.

- Till exempel att man jobbar i mindre grupper och mer med digitala medier. Då krävs utrymmen som man kan dela, som är mer
flexibla och det går inte att få till stånd i den gamla huskroppen.

Samtidigt vill fullmäktige att staden utreder om utrymmen för tandvård, elevvård och skolhälsovård kunde placeras i Mosebacke skolas nybygge.

Mosebacke skola byggs till för mer än tre miljoner de närmsta åren och finns på samma backe som högstadiet.

I fall de gemensamma utrymmena byggs i Mosebacke skola kan de tas i bruk tidigare än om de byggs i det nya högstadiet.

Fullmäktige vill också att staden fortsätter se över alternativ där nybygget blir mindre än de nu planerade 5500 kvadratmetrarna.

- Vi vill att man noga ser över rumsdisponering och tekniska lösningar för att om möjlighet kunna jämka kvadratmetrarna, säger Björklund.

Beslutet i fullmäktige var enhälligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Aborterna blev färre då Vanda införde gratis preventivmedel – nu ska forskare se om samma sak händer i övriga landet

  Efter 18 månader syns ingen förändring i Karleby.

  När Vanda införde gratis preventivmedel 2013 märktes det inom tre månader att antalet aborter började minska. Forskning under åren som följde slog fast att det fanns ett samband. Nu ska Institutet för hälsa och välfärd, THL, och Helsingfors univeristet titta på om det finns liknande resultat i övriga landet.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.