Hoppa till huvudinnehåll

P-vakter utrustas med kroppskameror i Åbo

Kroppskamera på polisuniform.
Kroppskamera på polisuniform. Bild: Helsingforspolisen Polis,helsingforspolisen

Parkeringsövervakare testar kroppsburna kameror för att se om de hotfulla situationerna i jobbet minskar.

Kamerorna kan fästas i uniformen och de filmar medan p-vakten arbetar. Med utrustningen vill Åbo stad bidra till parkeringsvakternas arbetsro. Stadens parkeringsbyrå tror att kamerorna ökar på tryggheten och minskar på störningsmomenten. Vissa situationer kan undvikas helt och efteråt är det lättare att utreda hotfulla situationer då det finns videomaterial tillgängligt.

P-vakterna arbetar för det mesta på offentliga platser där samtycke för inspelning inte krävs. Efter testfasen avgörs om alla parkeringsövervakare utrustas med kameror. Liknande kroppsburna kameror testas redan i större städer, bland annat av poliser i Stockholm och i Helsingfors.