Hoppa till huvudinnehåll

Sportlovet inleds med problem att ta sig upp för backarna

Två pojkar åker upp med skidliften vid Bötombergen i Lappfjärd.
Man hoppas få skidliften i skick till onsdag. Två pojkar åker upp med skidliften vid Bötombergen i Lappfjärd. Bild: Yle/Juho Karlsson slalom,bötombergens slalombacke,Lappfjärd (musikstycke),Kristinestad

Skidliften vid Öjberget i Vasa har gått sönder för fjärde gången i vinter. Också skidliften vid Bötombergens skidcentrum i Lappfjärd i Kristinestad står stilla.

Föreningen IF Länken som sköter Bötombackarna hoppas få igång liften senast till onsdag. Då har man nämligen slalomtävling på området.

- Det är något fel med motorn. Som tur är var det inte så mycket folk i dag, säger Janne Smeds som är ansvarig för slalombackarna.

Populära slalomtävlingar på onsdag

Enligt Smeds brukar sportlovet i sig inte locka så mycket folk till backarna, men det brukar däremot slalomtävlingarna för barn och unga.

- Det är lite olyckligt eftersom vi har tävlingar på onsdag och torsdag så vi borde fixa det tills dess. Tävlingarna brukar vara jättepopulära.

Letandet efter en ny motor har redan inletts och då man väl får en ny motor går det snabbt att ta den i bruk, enligt Smeds.

- I bästa fall kan vi hämta en ny motor redan i dag. Vi har kontakt med leverantören och lägger in motorn själva om vi bara hittar en.

Öjbergets lift höll drygt ett dygn

Skidliften vid Öjberget i Vasa står också stilla. Liften gick sönder vid 16-tiden på måndag. Då hade den varit i bruk i lite mer än ett dygn efter de senaste reparationerna.

- Det är samma fel som tidigare, säger Pasi Ekström på Vasa stad.

Staden har meddelat åt reparatörerna men Ekström kan inte säga när felet kommer att åtgärdas.

Felet kommer olägligt med tanke på pågående sportlov.

- Det är klart det är enormt beklagligt.

Då liften gick sönder var det ändå enligt Ekström ingen trängsel i backarna. Det är fjärde gången i vinter som liften vid Öjberget är trasig.

Artikeln uppdaterad kl 18:08 med uppgifter om Öjberget.