Hoppa till huvudinnehåll

Trodde du att varje bar snart kommer att sälja öl som du kan ta med dig? Det kan du glömma, tror branschorganisation

Närbild på bruna glasölflaskor med mässingsfärgade kapsyler.
Närbild på bruna glasölflaskor med mässingsfärgade kapsyler. Bild: Mostphotos/Michael Erhardsson Starköl,öl,alkoholkonsumtion,alkohol (njutningsmedel),alkoholanvändning,alkoholkultur,alkoholpolitik,alkohollag,alkohol

Många ölentusiaster blev förtjusta då de fick höra att restauranger i och med den nya alkohollagen kommer att kunna sälja alkohol som kunden tar med sig från restaurangen.

Det som krogarna kommer att få sälja är öl, cider och andra alkoholdrycker med en alkoholhalt på högst 5,5 procent. Det här blir möjligt torsdagen den 1 mars då alkohollagen träder i kraft i sin helhet. De krogar som vill sälja alkohol på det här sättet måste få detaljhandelstillstånd.

Restaurang- och resebranschens intresseorganisation Mara tror att det inte kommer att bli så vanligt med sådana här restauranger. Det är nämligen svårt för restaurangerna att konkurrera med matbutikerna där priserna är lägre.

- Trots att det har kommit mycket förfrågningar tror jag att bara en minoritet kommer att ansöka om detaljhandelstillstånd, säger Maras vice verkställande direktör Veli-Matti Aittoniemi.

Aittoniemi tror att rätt få restauranger kommer att försöka konkurrera med de butiker och kiosker som finns i tätorterna eftersom restaurangerna inte kan matcha butikernas prisnivå.

För en del restauranger kan detaljhandeln av alkohol ändå löna sig, tror Aittoniemi.

S-gruppen har inte bestämt sig

S-gruppen vill ha mer information om den nya lagen innan den fattar beslut om alkoholförsäljning på krogarna.

- När vi har fått mer information tror jag att vi kommer att prova på detaljhandel vid en del enheter, säger direktör Harri Havia vid SOK.

Havia tror att främst restauranger som finns utanför tätorterna kommer att syssla med detaljhandel av alkohol.

- Jag kan också tänka mig att centralt belägna restauranger som ligger nära parker eller stränder kan börja sälja alkohol tillsammans picknickprodukter, säger Havia.

S-gruppen tror inte att alkoholförsäljningen vid krogarna blir någon väldigt lukrativ affär.

- Vi tror att reformen främst handlar om en utökad service till kunderna än en affärsmässigt betydande verksamhet, men tiden får visa.

Alkoholförsäljning bara till klockan 21

Samma regler kommer att gälla för krogar som för matbutiker och kiosker. Detaljhandel av alkohol är tillåten fram till klockan 21 och det handlar om oöppnade burkar och flaskor, inte till exempel kannor som man kan ta med sig på en picknick.

Ölstop på krog
Konsumenten får inte ta med sig ett stop öl, bara oöppnade flaskor eller burkar Ölstop på krog Bild: Janne Lindroos / Yle Ölstop,öl,Alkohol

Detaljhandeln innebär också kostnader för restaurangerna. Bland annat tillståndet kostar pengar.

Oklart in i det sista

Många detaljer i reformen av alkohollagen har klarnat väldigt sent. Statsrådet godkände en förordning om att verkställa lagen bara en vecka innan lagen träder i kraft.

Harri Havia vid SOK säger att det har varit svårt att förbereda sig på reformen i och med att det inte har funnits officiell information att tillgå.

Tidtabellen har varit så snäv att det till och med blir bråttom för tillsynsmyndigheten Valvira att trycka de blanketter som krögare behöver.

Dessutom finns det ännu praktiska frågor som inte har avgjorts än. Vid branschorganisationen Mara tror man att många därför väntar med att ansöka om detaljhandelstillstånd.

Regionförvaltningsverken kommer att ta emot ansökningar från och med början av mars och det tar sin tid att behandla dem. I normala fall rör det sig om tre veckor, men till en början kan det ta längre tid än så.

Vid Valvira räknar man med att behandlingstiden kommer att bli minst en månad. Veli-Matti Aittoniemi vid Mara tror att det kan ta några månader att få detaljhandelstillstånd.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel skriven av Anne Orjala.