Hoppa till huvudinnehåll

Trots utvisningshotet fortsätter Desirée Kantola att virka vantar åt flyktingflickorna i Lovisa: ”Jag hoppas på ett mirakel”

Desiré stickar för barnen
Desirée Kantola har länge hjälpt flyktingfamiljen i Lovisa. Desiré stickar för barnen Bild: Robin Halttunen Lovisa,flykting

Desirée Kantola är inte ensam om att ställa upp för den utvisningshotade sjubarnsfamiljen från Irak. Engagemanget för familjen är stort i Lovisa och sträcker sig från gräsrötter ända till stadens ledning.

I ett och ett halvt års tids har hon i sin vardag gett plats för flickorna i flyktingfamiljen.

- Det är en helt underbar familj. Jag är väldigt lycklig över att få vara deras Finlandsmommo, säger hon. Med de äldre flickorna brukar vi läsa läxorna tillsammans många gånger i veckan.

Familjen bor i centrum av Lovisa och har den här veckan på sig att ansöka om verkställighetsförbud av utvisningsbeslutet. Av familjens sju barn har de tre yngsta fötts i Finland.

Desiré tittar på bilder från telefon
En av de yngre flickorna, Finland, är född i vårt land. Desiré tittar på bilder från telefon Bild: Robin Halttunen Lovisa,flyktingfamilj i lovisa

Många i Lovisa och Östnyland jobbar nu hårt för att rädda familjen.

En stödgrupp med över 3 000 medlemmar finns på Facebook, stadens ledning förbereder ett eget utlåtande och en namninsamling är på gång både i köpcentret Gallerian och på nätet.

- Jag skrev just precis på och fick vända sida då det är så fullt med namnteckningar, säger Desirée Kantola.

Hon är säker på att det ännu blir många fler som tecknar under uppropet. Utvisningen av flickorna från Lovisa bör stoppas.

- När vi inte får rättssamhället att fungera som det borde, så har vi inga andra möjligheter att reagera med, säger Kantola. Jag är riktigt förbannad.

Familjens ansökan om att få asyl i Finland har fått ett negativt beslut både från Migrationsverket (Migri) och förvaltningsdomstolen. Högsta förvaltningsdomstolen tog sig inte an ärendet.

Namninsamling för flyktingfamiljen, ny
Naminsamlingen pågår i Lovisa och på nätet. Namninsamling för flyktingfamiljen, ny Bild: Robin Halttunen Lovisa,namninsamling

- Jag vågar inte ens tänka på vad som kan hända dem om de blir utvisade från Finland. Ska de tillbaks till Irak är det mycket osannolikt att pappan klarar sig i livet ens ett halvt år.

Som shiamuslim är han enligt egen utsago hotad till döden för att han har vägrat transportera vapen till sunnidominerade områden.

Känslan just nu för henne och andra Lovisabor är bland annat maktlöshet.

- Inte kan vi gå och ändra på Migris beslut. Mänskligheten har försvunnit, säger Desirée Kantola.

Ändå sitter hon och virkar på nya vintervantar åt flickorna.

Behövs ett stort mirakel

- Föräldrarna är nu väldigt deprimerade efter beskedet och därför försöker vi vänner vara en hel del tillsammans med flickorna.

Den här veckan står mycket på spel för familjens framtid i Finland.

- Man skulle ju villa ge hopp åt dem. En av flickorna drömmer om att i framtiden kunna jobba på apotek och en annan vill bli läkare.

- Jag hoppas på ett mirakel, men varifrån det ska komma vet jag inte, för det ska vara stora mirakel för att rädda nio personer på en gång.

Också de ledande politikerna och tjänstemännen i Lovisa ställer upp för flyktingfamiljen. Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom träffade förra veckan några av flickorna.

- Det var ett trevligt möte trots att det inte är så mycket vi kan göra för dem.

Flyktingbarn poserar tillsammans med Lovisa stadsdirektör.
Några av flyktingflickorna tillsammans med stadsdirektör Jan D. Oker-Blom. Flyktingbarn poserar tillsammans med Lovisa stadsdirektör. Bild: Timo Raivio flyktingar,Lovisa,Jan D Oker-Blom

Han säger att det för en lekman inte är lätt att ta ställning till Migris beslut. Men.

- Här finns uppenbara orsaker att tro att familjen inte skulle ha det tryggt i Irak, därför har man nog orsak att ifrågasätta det beslut som nu kom.

Att Lovisabor så aktivt engagerar sig ser han som en positiv sak.

- Jag tycker att det pekar på en sund humanism, medmänsklighet och medkänsla. När tre av flickorna är födda här känns det som en konstig tanke att de skulle skickas tillbaka till ett land där de aldrig har bott.

- Nu tycker jag att här finns goda belägg för att lite grundligare fundera på just det här beslutet men kanske också på linjerna i landet överlag.

Lovisa stad kommer i veckan att ge ett eget utlåtande i frågan för att stöda familjen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland