Hoppa till huvudinnehåll

Tysklands socialdemokrater ska säga ja eller nein till regeringssamarbete med Merkel: ”Ett val mellan pest och kolera”

Angela Merkel ser fundersam ut.
Angela Merkel ser fundersam ut. Bild: EPA/CLEMENS BILAN Angela Merkel

Valsedlarna är utskickade och röstningen pågår. I Tyskland genomför socialdemokraterna som bäst den medlemsomröstning som avgör om partiet går med i en ny tysk regering eller inte. Utgången är mycket oklar och runtom i landet ordnas tillställningar där man talar för och emot ett samarbete med Angela Merkel.

Stort jubel och ljudliga applåder för den som leder motståndet. Kevin Kühnert är ordförande för socialdemokraternas ungdomsorganisation, Jusos.

I ungefär tre veckor har han åkt Tyskland runt i samband med den så kallade NoGroko-turnén, vars mål är att hålla SPD utanför en stor regeringskoalition med Merkels kristdemokrater.

Idag har turnén kommit till sydtyska Regensburg, där idrottsklubbens festsal är fylld till bristningsgränsen.

Kevin Kühnert drog fullt hus i Regensburg.
Kevin Kühnert drog fullt hus i Regensburg. Kevin Kühnert drog fullt hus i Regensburg. Bild: Yle/Johnny Sjöblom Tyskland,Socialdemokraterna (SPD),Kevin Kühnert

I publiken finns framför allt många unga socialdemokrater, som under de senaste månaderna verkar ha fattat ett stort tycke för den nyvalde och frispråkige Juso-ordföranden.

”Enorm beslutsångest”

Restaurangens stamkunder har i kväll tvingats ge plats åt partimedlemmar, som inte vet varken ut eller in.

– Överallt är salarna fullproppade och man märker att det finns ett enormt diskussionsbehov kring det regeringsprogram vi har kommit överens om, säger en förkyld och av hela turnén synbart lite sliten Kevin Kühnert.

Man har försökt reducera vår protest till en generationskonflikt, men det stämmer inte― Kevin Kühnert

I sitt motstånd verkar han visserligen lite mer moderat än tidigare, men han håller fast vid att socialdemokraterna under inga villkor ska gå in i ett nytt regeringssamarbete med Merkel och kristdemokraterna.

Huvudargumenten är de samma som tidigare. Att sitta i regeringen skulle inte föra med sig den förnyelse som partiet behöver och samtidigt skulle man ge högerpopulisterna platsen som största oppositionsparti i förbundsdagen.

– Man har försökt reducera vår protest till en generationskonflikt, men det stämmer inte när man ser på folket som samlas. Motståndet finns överallt, säger Kühnert.

– Många har helt enkelt en enorm beslutsångest. De vet inte om de ska rösta för eller emot att gå med i regeringen.

Kevin Kühnert sitter i en soffa och lutar på sin armbåge.
Kevin Kühnert Kevin Kühnert sitter i en soffa och lutar på sin armbåge. Bild: Yle/Johnny Sjöblom Kevin Kühnert,Tyskland,Socialdemokraterna (SPD)

Partiledningen bidrog till misären

Beslutsångest har också Ferdinand Kosak, som gick med i partiet efter det för socialdemokraterna katastrofala förbundsdagsvalet i september.

– Jag hoppades kunna vara med om den förändring som partiet skulle gå igenom, men nu känns det i stället som ett parti i spillror.

– I regeringen blir det ingen förnyelse, men stannar vi utanför förstärks högerkrafterna i landet ytterligare, säger Kosak.

Att läget för socialdemokraterna är så svårt har man ändå också partiledningen att tacka för.

Egentligen har man lyckats förhandla fram ett för SPD mycket bra regeringsprogram, där partiet till och med kunde pressa förbundskansler Angela Merkel på viktiga ministerposter.

I regeringen blir det ingen förnyelse, men stannar vi utanför förstärks högerkrafterna i landet ytterligare― Ferdinand Kosak

Den tidigare partiledaren Martin Schulz planer på att bli utrikesminister i den nya regeringen satte ändå igång en personaldebatt som inte ens idag riktigt har ebbat ut.

Schulz beslut ledde till ett ramaskri bland socialdemokraterna, då han tidigare tydligt hade meddelat att han inte kommer att bli minister under Merkel.

Schulz tvingades till slut backa och han lämnade några dagar senare posten som partiledare.

Rädsla för nyval avgör?

Under den pågående medlemsomröstningen vill man ändå i partiet undvika alla personalfrågor så gott det går.

Från partiledningen hoppas man att partimedlemmarna främst ska se på det som man egentligen röstar om, det vill säga själva regeringsprogrammet.

Samtidigt med NoGroko-turnén har SPD-ledningen ordnat egna regionalkonferenser där man har försökt övertyga partimedlemmarna om att rösta för regeringsprogrammet.

En vän till mig röstar ja trots att han inte vill se SPD i regeringen

Innan alla röster är räknade på söndag är det så gott som omöjligt att säga vilken sida som kommer att vinna, men en blick på de senaste opinionsmätningarna kan möjligen ge svaret.

Då SPD ännu i det för partiet urusla förbundsdagsvalet fick 20,5 procent av rösterna, har man nu i mätningarna ett stöd på mellan 16 och 17 procent. Man är nu bara snäppet större än det högerpopulistiska AfD.

Av ren rädsla för att det kommer till nyval i Tyskland väntas många därför rösta för att gå med i regeringen.

– Det kan nog bra vara att det kommer att gå just så. Vi är så svaga för tillfället att vi inte har några andra möjligheter, säger ett äldre par som har kommit för att höra Juso-chefen Kühnert.

– Ja, definitivt. En vän till mig röstar ja trots att han inte vill se SPD i regeringen. Jag är säker på att många tänker så här och att det kan leda till att vi mycket väl sitter med i regeringen, säger Ferdinand Kosak.

”Bara dåliga alternativ”

Också Kevin Kühnert vet om att många partimedlemmar tänker på det här sättet.

Han vill ändå betona att ett nej i omröstningen inte automatiskt betyder nyval, det kan också komma till en minoritetsregering under Merkel.

– Och varken ett ja eller ett nej i omröstningen kommer på kort sikt att ta socialdemokraterna ur den svacka vi har hamnat i, fortsätter Kühnert och han hoppas att ingen partimedlem ska fatta sitt beslut av rädsla för vad som möjligen kommer.

Båda alternativen är bara skit― Ferdinand Kosak

För Ferdinand Kosak handlar det ändå inte så mycket om rädsla. Han är bara frustrerad över att alla alternativ är dåliga och att han därför inte ännu har kunnat fatta sitt beslut.

– Det är som att välja mellan pest och kolera. Hjärtat säger nej, men förnuftet säger ja. Så det blir väl ett ja till slut...

– Men båda alternativen är bara skit.