Hoppa till huvudinnehåll

Åtal har nu väckts för knivattacken i Åbo

Salutorget i Åbo den 21 augusti.
Salutorget i Åbo den 21 augusti 2017. Salutorget i Åbo den 21 augusti. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Åbo,Knivdådet i Åbo 2017,gravljus

Biträdande riksåklagare Raija Toiviainen har beslutat att väcka åtal för knivhuggningarna som begicks i Åbo den 18 augusti 2017. Den misstänkte åtalas för mord i terrorsyfte.

Åtal har väckts mot en år 1994 född marockansk medborgare, som för närvarande är häktad på sannolika skäl misstänkt för gärningarna. Åtalen gäller två mord i terroristiskt syfte samt åtta försök till mord i terroristiskt syfte.

Svaranden misstänks ha handlat i terroristiskt syfte genom att svaranden har haft som avsikt att skapa stor fruktan med sin gärning.

Svaranden har inte i något skede under förundersökningen förnekat sin skuld till de misstänkta knivhuggningarna.

Svaranden har enligt sin egen utsago emellertid inte haft fullständiga minnesbilder av samtliga knivhuggningar. Svaranden har hittills inte angett sin klara ståndpunkt till huruvida han begått gärningarna i terroristiskt syfte, så som hävdas i åtalen.

Polis på Salutorget i Åbo.
Salutorget i Åbo några timmar efter knivattacken. Polis på Salutorget i Åbo. Bild: Yle/Lotta Sundström knivhuggning i åbo

Ärendet fortsätter vid Egentliga Finlands tingsrätt

Eftersom det handlar om brott som begåtts i terroristiskt syfte har beslutet om att väcka åtal gjorts av biträdande riksåklagaren.

Biträdande riksåklagaren har dessutom, för en misstänkt gärnings del, fattat ett beslut om åtalseftergift gällande försök till mord i terroristiskt syfte. Beslutet grundar sig på att det i fråga om den enskilda gärningen inte finns sannolika skäl att misstänka att ett brott har begåtts.

Stämningsansökan har lämnats in till Egentliga Finlands tingsrätt i dag den 27 februari. Stämningsansökan blir offentlig när ärendet tas upp i tingsrätten för första gången.

Tingsrätten håller före huvudförhandlingen ett förberedande möte den 20 mars. Enligt den preliminära planen inleds huvudförhandlingen den 9 april och den hålls sannolikt i Åbo fängelses lokaler.