Hoppa till huvudinnehåll

Bara ett fåtal pimpelfiskare på Borgå å – brist på gös kan vara orsaken

pilkare pilkar gös
Pilkare på Borgå å med västra åstranden i bakgrunden. pilkare pilkar gös Bild: YLE/Stefan Härus gös

Var är de stora mängder med pimpelfiskare som så här års brukar sitta på isen på Borgå å och fiska?

Det sägs ju att pimpelfiskarna är de enda som vågar sig ut på isen även om de är livsfarligt tunna.

I år är de inte det. Trots det syntes bara en och annan pimpelfiskare på isen mellan Levinska källaren och Wilenius båtvarv i Borgå under måndagen.

- Det första man naturligtvis tänker på är att det helt enkelt finns för lite gös just nu, men det är ren spekulation, säger Gabi Lindholm, tf verksamhetsledare vid Nylands fiskarförbund.

Pilkare på borgå å
Pilkare på borgå å Bild: Yle/Daniela Ilvonen Borgå,Borgå å,pilkare på borgå å

Samma situation 2012

Också för sex år sedan var situationen likadan. Orsaken då ansågs vara att gösen helt enkelt inte steg upp i ån över huvud taget.

Det sägs ju att gösen gynnas av grumligt vatten. Kan orsaken vara att gösen försvunnit i och med att vattnet i Borgå å blivit renare?

- Gösen gillar grumligt vatten, alldeles riktigt. Leken lyckas bättre då. Om vattnet inte är grumligt måste gösen söka sig till djupare vatten för att leka i stället, säger Lindholm.

Trots det här är det enligt Lindholm inte så enkelt att grumligt vatten skulle betyda mera fisk och att klarare vatten skulle innebära mindre fisk.

Köld och lågt vattenstånd

När Yle Östnyland ringer upp fiskeövervakare Göran Ek förklarar han orsaken till de få pimpelfiskarna med bara ett ord.

- Kölden, skrattar Ek.

Ek säger att det visserligen är sega gubbar som brukar nöta sina pallar i timmar ute på isen, men att kölden nu är så pass sträng att fingrarna lätt blir stela och att det därför blir svårt att pimpelfiska.

I följande andetag och med allvarligare ton medger Ek att det är svårt att säga vart pimpelfiskarna tagit vägen.

En seriös orsak till att de inte syns till i så stora mängder pimpelfiskare i år, är att gösen helt enkelt inte finns i Borgå å på grund av för lågt vattenstånd.

- Vattenståndet är ju väldigt lågt nu, ungefär en halv meter på minus, samtidigt som lufttrycket är högt. Det kan vara en orsak. Det är min teori, säger Ek.

arkivbild på pilkare
arkivbild på pilkare Bild: Yle/ Katarina Andersson pilka

Ett relativt nytt fenomen

Vintern är nu dessutom som kallast och gösen rör inte på sig så mycket. Också det kan vara en orsak till att den inte nappar och att pimpelfiskarna därför inte bemödar sig med att sitta på isen i den stränga kylan.

- Ju närmare våren vi kommer, desto mer börjar gösen röra på sig, säger Ek.

Att pilka gös på Borgå å är ett relativt nytt fenomen. Förr fiskade man gös med nät ute på fjärdarna men en bit in på 2000-talet började gösen stiga upp i åarna - ett fenomen som verkar ha kommit för att stanna.

Kuha.
Gösen är en utmärkt matfisk. Kuha. Bild: Veli-Pekka Hämäläinen / Yle gös

Både pimpelfiskare och gös håller sig borta

En av orsakerna till att gösen stiger upp i åarna är instinkten att hålla sig vid liv. Gösen är helt enkelt på flykt undan sälen som blir allt talrikare ute till havs.

Det här har hobbyfiskarna inte varit sena att utnyttja. Pimpelfiskandet på bland annat Borgå å har blivit mera attraktivt och vissa vintrar har isen varit alldeles mörk av fiskare.

Den här vintern är det annorlunda. Pimpelfiskarna finns inte där vilket tyder på att gösen inte heller finns där – inte i alla fall i sådana mängder att det skulle löna sig att sitta på isen i den stränga kylan och frysa.

Läs också