Hoppa till huvudinnehåll

Dagkirurgin kan få en fortsättning i Jakobstad

Malmska sjukhuset i Jakobstad
Malmska sjukhuset i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman sjukhus,Jakobstad,dagkirurgi,kretssjukhus

Regeringen har mjukat upp förslaget kring en centralisering av specialsjukvården. Icke brådskande operationer som kräver anestesi kunde i framtiden utföras på ett tidsmässigt avstånd om 30 minuter från ett sjukhus med dygnetruntjour.

Godkänns den här lagparagrafen i riksdagen senare i vår öppnas möjligheter för dagkirurgin vid Malmska sjukhuset på nytt. Vasa sjukvårdsdistrikt måste i såfall först godkänna arrangemanget .

Lagförslaget ger möjligheter

Det finns en öppning i det här lagförslaget säger t.f social - och hälsovårdsdirektör Pia-Maria Sjöström i Jakobstad.

Kommunerna och samarbetsområden har enligt lagförslaget inte själva möjlighet att köpa dagkirurgitjänsterna eller att producera dem.

Vasa sjukvårdsdistrikt är avtalspart och närheten till centralsjukhuset i Karleby gör det tekniskt möjligt att hinna till Karleby från Jakobstad inom 30 minuter vid behov.

Avtal krävs med Karleby

Ifall lagförslaget går igenom i riksdagen senare i vår krävs det också ett avtal mellan Vasa sjukvårdsdistrikt och Soite i Karleby.

- Det handlar mera om en beredskap, det inverkar inte på den praktiska verksamheten i Karleby på något sätt, säger Pia-Maria Sjöström.

Hur ser läkartillgången ut i Jakobstad?

Dagkirurgiverksamheten har körts ner i Jakobstad efter årsskiftet när det inte längre blev möjligt att bedriva verksamheten.

Trots det tror Pia-Maria Sjöström att det skall vara möjligt att starta upp på nytt om lagförslaget godkänns.

Chefläkare och tf sjukvårdsdirektör Pia-Maria Sjöström
Pia-Maria Sjöström. Chefläkare och tf sjukvårdsdirektör Pia-Maria Sjöström Bild: YLE/Patrik Enlund pia-maria sjöström

- Jag ser goda möjligheter kunna återuppta verksamheten.

- När det gäller de opererande läkarna handlar det mera om att de gått ner i arbetstid.

Ifall verksamheten inom dagkirurgin kan starta på nytt har det också en positiv inverkan på möjligheterna att rekrytera personal till sjukhuset överlag i fortsättningen, tror Sjöström.

Ogenomtänkt förslag av regeringen enligt Henriksson

Regeringen är med sitt lagförslag enligt SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson ute efter att möjliggöra de stora privata operatörernas verksamhet i centralorter.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson Bild: Yle/Kjell Vikman Partiordförande,SFP,Jakobstad,anna-maja henriksson

- Gränsen på 30 minuter handlar inte om patientsäkerhet överhuvudtaget, det handlar om att spara pengar och då vill man inte ge rättigheter åt mindre sjukhus, säger Anna-Maja Henriksson.

I det speciella fallet med Malmska sjukhuset i Jakobstad säger Henriksson att hon har förstått att Vasa sjukvårdsdistrikt kommer att stöda Malmska.

- Vi har all orsak att stötta upp allt som kan stöttas i Jakobstad.