Hoppa till huvudinnehåll

Domstol: Polisen hade rätt att göra husrannsakan hemma hos HS-journalist

Artikel i Helsingin Sanomat.
Laura Halminen var en av journalisterna bakom artikeln om underrättelsetjänstens Signalunderrättelsecenter. Artikel i Helsingin Sanomat. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingin Sanomat,Tikkakoski,handlingar,Finlands försvarsmakt,militär underrättelseverksamhet,underrättelsetjänster

Journalisten Laura Halminen, som skrev en artikel baserad på hemligstämplade dokument, ville ha tillbaka alla föremål som beslagtogs vid husrannsakan hemma hos henne.

Helsingfors tingsrätt anser att det fanns laglig grund för Centralkriminalpolisen att utföra en så kallad särskild husrannskan hos Laura Halminen i december.

Halminen är en av de journalister som skrev om verksamheten vid underrättelsetjänstens Signalunderrättelsecenter.

Artikeln publicerades i Helsingin Sanomat i december och den byggde på material från hemligstämplade underrättelseuppgifter.

Husrannsakan utfördes några dagar efter att artikeln hade publicerats. Som orsak till rannsakan angav polisen misstankar om röjande av statshemlighet.

Föremål hålls beslagtagna

I vanliga fall behövs ett domstolsbeslut för att göra en särskild husrannsakan, men i undantagsfall kan man utföra rannsakan utan beslutet. Enligt tingsrättens beslut var det här ett sådant undantagsfall.

Halminen ansåg att den husrannsakan som utfördes var olaglig eftersom det inte fanns något domstolsbeslut. Hon har bett om att få tillbaka alla föremål som konfiskerades, men tingsrätten gav avslag på det önskemålet.

Centralkriminalpolisen tog med sig sammanlagt 19 föremål.

Bland föremålen fanns bland annat anteckningsblock, datorer, telefoner och USB-minnen som Halminen har använt i jobbet. Enligt Halminen omfattas föremålen av källskyddet, vilket betyder att ingen utomstående får ta del av informationen i dem.

I och med tingsrättens beslut om att husrannsakan var laglig kan föremålen fortsättningsvis hållas beslagtagna.

Artikeln uppdaterades 27.2.2018 kl.15:22 med information om hurdana föremål som har beslagtagits.