Hoppa till huvudinnehåll

Hemlösa söker sätt att komma in i värmen

Tvätt på tork i centrum av Åbo
Tvätt på tork i centrum av Åbo Bild: Yle/Linus Hoffman hemlösa

Enligt en grov uppskattning finns det cirka 300 bostadslösa i Åbo, och nu då det är riktigt kallt försöker de värma sig där det går. Men ofta hålls dörrarna noggrant stängda.

– Vi får dagligen besök av personer som inte har någon annanstans att gå. De blir utkastade från kaféer och från biblioteken, bara på grund av hur de ser ut, berättar Hilkka Åhman-Närä som arbetar på Elokolo i Åbo.

Elokolo arbetar med förebyggande arbete bland missbrukare. Lokalen på Universitetsgatan i Åbo är öppen för alla, alla vardagar, året runt. Men både Elokolo och Åbo stads dagcenter i Sirkkala är öppna endast dagtid.

Hilkka Åhman-Närä.
Hilkka Åhman-Närä. Hilkka Åhman-Närä. Bild: Linus Hoffman / Yle Hilkka Åhman-Närä

För den som behöver övernattning finns härbärget Sillankorva för bostadslösa missbrukare och där finns tills vidare plats för alla, intygar Elisabeth Erholtz.

Uteliggare söker varmare härbärgen

Men alla bostadslösa är inte missbrukare, och härbärget passar inte för alla. Nu i februari har det varit kallt att sova utomhus.

Många bostadslösa vet hur länge köpcentren är öppna och vilka servicestationer som har öppet nattetid. Andra försöker ta sig in i trappuppgångar. Det vet disponenter i Åbo.

– Vi hade under veckoslutet ett höghus på Tavastgatan där dörrkoden igen måste bytas då en uteliggare hade fått tag på koden. Om koden läcker ut, så sprids den snabbt bland bostadslösa, säger disponenten Tiia Granberg vid Isännöinti Granberg.

Portgång vid höghus i Aningaisbacken i Åbo
Portgång vid höghus i Aningaisbacken i Åbo Bild: Yle/Nina Bergman höghus,Åbo

Många höghus i centrum av Åbo får med jämna mellanrum byta dörrkod för att uteliggare inte ska komma in och använda trappuppgångarna som övernattningsställen. Men man kan inte byta dörrkod alltför ofta heller, för då försvårar det både tidningsutdelares och räddningsmyndigheters arbete.

I centrum har få husbolag längre dörrkoder

Situationen varierar mycket. Disponenten Hannu Marjanen på Isännöinti & Tilipalvelu Attentus berättar att han under de senaste två åren inte fått en enda anmälning om uteliggare som skulle vistas i höghusen.

Granbergs disponentbyrå däremot har i vissa höghus tvingats byta dörrkod flera gånger per år. I andra hus behöver dörrkoden bytas bara en gång på tio år.

– Ju närmare centrum vi kommer desto mer sällan finns det längre någon dörrkod. Koderna sprids så snabbt att det är säkrare med enbart nycklar, säger Granberg.

En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr.
En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr. Bild: Mostphotos/Deyan Georgiev studentbostäder,bostäder,lägenheter,bostadslån,bostadsköp,fastigheter,nycklar,dörrar,Bostadsbrist,studerande,hyresbostäder,hyreshus,lås,hem,bostadshus,rum,tambur,hall,studentbostad

Tiia Granberg poängterar att det sällan är någonting som förstörs, men för invånarna i huset kan det vara obehagligt med uteliggare.

– De söker ju bara efter ett ställe att övernatta på. Och med tanke på hur kallt det varit så förstår man dem. Men det kan uppstå luktproblem och eftersom inga dörrar är öppna, så kan de ibland göra sina wc-bestyr i trappuppgången, förklarar Granberg.

Hemlösa har svårt att veta hur och var de kan få hjälp

Det finns många olika orsaker till bostadslöshet och beroende på om orsaken är missbruk, psykiska problem, ekonomiska problem, skilsmässa eller något annat så kan det vara svårt att veta var man ska söka hjälp och var man kan få tak över huvudet.

I Åbo kan man få hjälp med nödboende och stödboende, då man söker via stadens missbrukartjänster.

I Pargas finns det just nu inga hemlösa som har bett om hjälp, men man kan söka om hjälp via socialrådgivningen.

I Kimitoön är det likaså via socialservicen man kan få hjälp med boende.

Hemlösa i Finland

År 2016 fanns det 6 700 hemlösa människor och 325 hemlösa familjer i Finland.
Mer än hälften av alla hemlösa finns i Helsingfors.
Vid de hemlösas natt 2017 uppskattades det finnas 300 hemlösa i Åbo.
Över 80 procent av de hemlösa övernattar hos släktingar och bekanta.
Mer än 10 procent på härbärgen och anstalter.
Resten är utomhus eller på nödinkvartering nattetid.

I Åbo har en del bostadslösa någon kompis att sova över hos, en del får plats på Sillankorva, men det finns också de som sover i tält i skogen.

– Vi hade länge en man som kom hit på dagarna. Han hade hela sin egendom med sig på sin cykel. Varje kväll satte han upp sitt tält i en lekpark och sov där, för han klarade inte av att sova med andra på härbärgen, säger Åhman-Närä.

Uteliggares hem på Kakolabacken i Åbo.
En uteliggares hem på Kakolabacken, numera rivet. Uteliggares hem på Kakolabacken i Åbo. Bild: Yle/Linus Hoffman bostadslöshet,hemlösa,Kakolabacken,tillfällig inkvartering,bostadslösa,Koja,Uteliggare,skogslya

Men då Åbo byggs ut blir det allt svårare att bo i skogen. Det är svårt att hitta skyddade ställen.

Folk vill hjälpa

Folk är kanske inte benägna att öppna upp sina hem eller sina trappuppgångar för bostadslösa, men många vill hjälpa på något vis ändå.

Janna Vehviläinen visar upp två par sockor som donerats till bostadslösa.
Janna Vehviläinen visar upp några av yllesockorna som donerats till bostadslösa. Janna Vehviläinen visar upp två par sockor som donerats till bostadslösa. Bild: Linus Hoffman / Yle Janna Vehviläinen

Missbrukarhärberget Sillankorva efterlyste under veckoslutet vinterkappor för bostadslösa och fick många donationer.

Likaså har Elokolo fått donationer. Frivilligarbetaren Janna Vehviläinen visar upp en hel papperskasse med yllesockor, vilket en dam just kom in med.

– Ge det här till dem som behöver det mer än jag, hade hon sagt.