Hoppa till huvudinnehåll

Ishockeymatch gav TV5 ett nytt tittarrekord

Lejonen mot Tre Kronor i OS
Matchen mellan Lejonen och Tre kronor i herrarnas ishockeyturnering i vinter-OS gav TV5 ett nytt publikrekord - med besked! Lejonen mot Tre Kronor i OS Bild: Lehtikuva PyeongChang 2018,ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Sveriges herrlandslag i ishockey

Hittills har TV5 ståtat med moderata tittarsiffror, men i och med vinter-OS i Pyeongchang kunde kanalen slå sitt eget tittarrekord. Det nya rekordet är flera gånger bättre än det förra.

Under OS kunde TV5 slå sitt eget tittarrekord med klar marginal. Flest tittare hade ishockeymatchen mellan Finlands och Sveriges herrar.

Matchen hade sammanlagt 1,5 miljoner tittare i Finland och medeltalet var strax över en miljon. Som mest tittade 1,2 miljoner människor på sändningen samtidigt, det skedde i slutet av matchen.

Kanalen nådde sammanlagt 3,3 miljoner finländare under OS i Pyeongchang. Tittarsiffrorna kommer från Finnpanel.

Det tidigare tittarrekordet för TV5 låg på drygt 300 000 tittare.

Mediebolaget Discovery, som äger TV5, slog sina egna tittarrekord även i Sverige och Norge.

Discovery äger rättigheterna i sex år till

I och med att mediebolaget Discovery har köpt upp rättigheterna att sända olympiska spel i Europa kan bolaget också välja om man vill sälja rättigheterna till andra kanaler eller visa spelen själv.

För Finlands del kom man fram till lösningen att Yle sänder merparten av vinter-OS i Pyeongchang, med vissa begränsningar.

Discovery tog däremot själv hand om att visa en av de största publiksporterna, herrarnas ishockey, på den egna kanalen TV5.

Dessutom sändes största delen av utbudet på Eurosports kanaler och strömningstjänst. Eurosport hör till Discovery-koncernen.

Discovery äger de europeiska tv-rättigheterna till de olympiska spelen till och med sommar-OS i Paris 2024.

Följande olympiska spel är sommar-OS i Tokyo 2020, därefter följer vinter-OS i Peking 2022, sommar-OS i Paris 2024 och sommar-OS i Los Angeles 2028.

Däremellan ordnas naturligtvis vinter-OS 2026, men arrangörsorten har inte ännu valts.

Läs mera:

OS-sändningarna intresserade finländarna – Pärmäkoskis silverlopp etta

För första gången delade två aktörer i Finland på sändningsrättigheterna från OS. På Yles kanaler var längdskidåkningen populärast men även skidskyttet och ishockeyn intresserade.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes