Hoppa till huvudinnehåll

Kasper Strömman om design: Så här inreder du ditt hem i hostell-stil

Kasper Strömman med krukväxt utomhus.
Kasper Strömman Kasper Strömman med krukväxt utomhus. Bild: Kasper Strömman sedlar,Kasper Strömman,formgivning,pengar,färg

Inredningstips för 2018: tänk "hostell". En av de mera spännande heminredningstrenderna på senare år har utan tvivel varit den om att hemmet ska se ut som ett hotell.

Ni vet, mycket detaljer i beige, små lampor med triangulära lampskärmar och en säng med otroligt många små, dekorativa dynor på. Samt möjligtvis ett sånt där konstigt, halvt överkast som av någon anledning är väldigt noga instoppat under madrassen.

Hostellstilen är inte fulländad utan en halv kartong juice i kylskåpet med nåns namn skrivet på.

Det är såklart oklart varför man vill att ens hem skulle se ut som ett hotell. För de flesta av oss är ett hotell nämligen ett ställe där man bor utav tvång om man ska föreläsa i typ Björneborg.

Eller? Ja ja, jag fattar såklart att stilen lutar mer åt Burj Al Arab -hållet än Scandic. Men ändå.

Okej, men om vi då utgår från att opersonligt är bra, och minibar på rummet är det ultimata i lyxväg, varför inte ta nästa logiska steg och inreda ditt hem som det var ett hostell i år?

Det här är artikeln jag vill se i alla inredningstidningar i år: ”Sno hotellstilen – fem trendsäkra sätt att inreda din lya som ett riktigt populärt hostell”

1. Ställ in mat i kylen med oklart utgångsdatum

Hostellstilen är inte fulländad utan en halv kartong juice i kylskåpet med nåns namn skrivet på.

Kom ihåg att du vill åt den där internationella, vibranta stämningen, så bra namn är till exempel ”Muriel”, ”Tao” eller ”Seamus”. En halv burrito inlindad i folie är aldrig heller fel.

Kylskåp med gula post it lappar med namnen "Muriel" och "Seamus" på havermjölktölk och grynostsburk.
Vem är "Seamus" och när har den här gått ut? Kylskåp med gula post it lappar med namnen "Muriel" och "Seamus" på havermjölktölk och grynostsburk. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos Kasper Strömman,formgivning,kylskåp,Post-It,vandrarhem

2. Lounga i flip-flops

I den nya hostellstilen vill du åt känslan av att fotsvamp alltid är en möjlighet, så strandsandaler hemma är att rekommendera.

Kombinera gärna med tandborste och handduk nonchalant slängd över axeln som du väntade på din tur till duschen.

3. Snack-automat

I år kan du glömma det där med att storhandla, små snacks bakom glas är där du vill landa år 2018.

Ditt hostell-hems privata automat kan också innehålla annat nyttigt som tandkräm och kondomer.

Och de som vill åt den allra mest genuina hostellkaraktären kombinerar gärna med ett foosballbord i samma kulör.

Drömlik bild med familj som spelar foosball i lägenhet utan andra möbler
Drömlik bild med familj som spelar foosball i lägenhet utan andra möbler Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos Kasper Strömman,formgivning,färg,Bordsfotboll

4. Tänk sovsal istället för sovrum

I den nya utilitaristiska hostellstilen behöver du inte bekymra dig för dynor i varierande tjocklek, utan tänk mer i banor som ”våningsängar” och ”sovsäck”.

Eventuellt kan du också ha vadmalsfiltar inhandlat från valfritt lands armés överskottslager.

Om du lyckas få en snarkande arkitekturstudent från Argentina att övernatta i en sängarna har du nått peak-hostellkänsla.

I den nya hostellstilen vill du åt känslan av att fotsvamp alltid är en möjlighet.

5. Inga värdeföremål hemma

Slutligen vill du inte ha något värdefullt framme i ditt nya trediga hostellhem.

Och du – om du lyckas uppnå en ständigt molande känslan av att nån kanske snott din 60 liters ryggsäck har du hittat hem.

Text: Kasper Strömman

Avsnitt 2 av Design 3000, ”Hemmet” sänds på Yle Fem tisdag 27.2.2018 klockan 18.30. Medverkar gör bland annat Margret Oodgard, David Zahle och Markku Pätilä.