Hoppa till huvudinnehåll

Måndagsfotboll faller inte tyskar i smaken – tennisbollsregnet följdes upp av massiv bojkott

En Dortmundsupporter visar upp en skylt.
En Dortmundsupporter gillar inte måndagar En Dortmundsupporter visar upp en skylt. Bild: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / All Over Press Borussia Dortmund

Den tyska fotbollsligaklubben Borussia Dortmunds supportrar gillar inte måndagsfotboll. De skred från ord till handling då 25 000 åskådare bojkottade måndagsmatchen mot Augsburg.

Matchen mot Augsburg sågs endast av 54 300 åskådare. Ett blygsamt saldo med tanke på att stadion som tar 81 360 åskådare ofta är slutsåld. Måndagens publiksiffra var den sämsta på 20 år i Dortmund.

Mycket plats på läktaren i Dortmund.
Det gapade tomt på läktarna. Mycket plats på läktaren i Dortmund. Bild: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / All Over Press Borussia Dortmund

Lagets berömda klackläktare Südtribüne som tar 24 500 åskådare gapade halvtom. Orsaken är måndagsmatcherna som är ett nytt element i den tyska ligan.

– Vi accepterar och respekterar att så många åskådare stannat hemma. Vi kommer att ta upp detta med ligan, sade speakern Norbert Dickel enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi är endast för måndagsmatcher om det är motiverat ur ett sportsligt perspektiv.

Leipzigspelare plockar tennisbollar.
Leipzigspelare plockar tennisbollar. Leipzigspelare plockar tennisbollar. Bild: ARMANDO BABANI / EPA / All Over Press RB Leipzig

För en vecka sedan regnade tennisbollar in som protest då Eintracht Frankfurt och FB Leipzig drabbade samman i den första måndagsmatchen. Det återstår fortfarande fyra måndagsbataljer.

I själv matchen överraskade Augsburg och fick med sig en poäng. 1–1-resultatet räcker ändå till för att Borussia Dortmund ska passera Schalke 04 och avancera till tvåa.

Det skiljer bara tre poäng mellan ligatvåan Dortmund och ligasexan RB Leipzig.