Hoppa till huvudinnehåll

Över 30 döda i kraftigt skalv i Papua Nya Guinea - dödstalet befaras ännu stiga

Papua Nya Guinea
Papua Nya Guinea Bild: Valter Veijola Papua Nya Guinea

Över 30 människor omkom i Papua Nya Guinea i den kraftiga jordbävningen på söndagen.

Skalvet med magnituden 7,5 hade sitt epicentrum på 35 kilometers djup, i ett relativt glest bebyggt, höglänt område som ligger över 500 kilometer nordväst om huvudstaden Port Moresby.

Åtminstone 13 människor omkom i provinshuvudstaden Mendi medan ett tjugotal dog utanför staden.

Dessutom har omkring 300 människor skadats, men räddningsarbetare har inte ännu nått mer avlägsna områden och ännu fler dödsoffer befaras.

Skalvet utlöste jordskred och tiotals människor kan ha omkommit i dem, enligt ögonvittnen som prästen Pius Hal som själv påträffade tio dödsoffer.

Stora materiella skador

De materiella skadorna är omfattande. Bland annat vägar och broar har förstörts, vilket försvårar försöken att uppskatta skadorna och att få fram hjälp till drabbade områden.

Det australiska energibolaget Oil Search har stängt sina operationer i området och oljejätten ExxonMobil säger att dess naturgasanläggning har skadats och stängts tills vidare.

Ingen anställd har ändå dödats eller skadats enligt bolaget.

En utredningsgrupp tar sig idag till det värst drabbade området med flyg och armén har beordrats att delta i räddnings- och röjningsarbetet.

- Vi ger ut information när vi får in den från våra utredare ute på fältet, säger regeringssekreteraren Isaac Lupari.

Eldringen

Jordskalv är rätt vanliga i Den oberoende staten Papua Nya Guinea som det officiellt heter. Önationen ligger i den så kallade eldringen i Stilla havet, ett område som ofta drabbas av jordbävningar och vulkanutbrott.

90 procent av världens jordbävningar sker i eldringen.

Området sträcker sig från Sydamerikas sydligaste spets, upp genom Chile, Mexiko, den amerikanska västkusten och Alaska, över Berings sund, genom ögruppen Aleuterna och ned mot Japan och Nya Zeeland.

karta över eldringen-området
karta över eldringen-området Eldringen

Läs mera:

Eldringen, jordskalvens och vulkanernas rike

Mexico City är bara en av flera stora metropoler som ligger invid den så kallade Eldringen, en 40 000 kilometer lång hästskoformad ring där jordbävningar och vulkanutbrott är särskilt vanliga. Men Mexico City är av diverse orsaker särskilt sårbart för jordskalv.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes