Hoppa till huvudinnehåll

Rörligt vargpar på Kimitoön - senast sågs vargarna ute på isen

En varg tittar fram bakom en sten i en snöig skog.
En varg tittar fram bakom en sten i en snöig skog. Bild: Mostphotos varg

På tisdagsmorgonen fick Yle Åboland in ett tips om en vargobservation på isen vid Djupön söder om Dalsbruk. Enligt Mikael Sundberg, en av Egentliga Finlands viltcentrals kontaktpersoner kring rovdjursobservationer på Kimitoön, handlar det här om samma vargpar som har rört sig i Kimitoöns kommun hela vintern.

- Folk tror att det finns fler vargar än vad det egentligen gör i och med att de rör sig på stora områden när de vaktar sitt revir, så det finns knappast fler vargar där just nu. Nu kan vargparet dessutom använda isarna, säger Mikael Sundberg.

En varg kan röra sig på ett område som är mellan 60 000 - 100 000 hektar stort för att markera sitt revir. Det motsvarar hela Kimitoöns landområde (68 700 hektar) och mer därtill.

Man utomhus.
Mikael Sundberg. Man utomhus. Bild: Yle/Monica Forssell mikael sundberg

Mikael Sundberg tillägger att det är möjligt att det här vargparet kan leda till att det senare i år kan finnas en vargflock i Kimitoöns kommun.

Enligt honom blir folk alltid oroliga när det rör sig vargar i närområdet, men de två vargarna det nu handlar om har enligt Sundberg hittills betett sig "otroligt bra".

Här hittar du kontaktuppgifter till rovdjurskontaktpersonerna vid Kimitonejdens jaktvårdsförening.

Tipset kom in via Yle Åbolands nya Whatsappnummer 044-522 30 30.

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Åboland