Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland lade in veto mot resolution om Jemen - Saudiarabien sparkar generaler

Aden 19.08.2015
FN betraktar Jemen som den värsta humanitära krisen i världen Aden 19.08.2015 Bild: EPA WAEL AL-QUBADY aden

Ryssland har lagt in sitt veto mot en omstridd Jemen-resolution i FN:s säkerhetsråd.

Resolutionen som lades fram av Storbritannien, var riktad mot Iran som påstods ha brutit mot FN:s gällande vapenembargo i Jemen.

Västländerna stödde den arabiska militärkoalitionen som leds av Saudiarabien och som hävdar att houthi-rebellerna har använt raketer från Iran i attacker mot Saudiarabien.

I januari slog FN:s sanktionskommitté slog fast att delar från raketer som har undersökts i Saudiarabien är identiska med delar från den iranska rakettypen Qiam-1.

Kommittén kunde inte ändå säga klart ut om det var Iran som hade levererat missilerna till rebellerna i Jemen. Iran har konsekvent avvisat alla anklagelser om att det har stött rebellerna med vapenleveranser.

karta över Jemen
karta över Jemen Bild: Yle/Grafik Jemen,kartor

Resolutionen urvattnades

Elva länder röstade för resolutionen medan Ryssland och Bolivia var emot. Kina och Kazakstan avstod från att rösta.

Ryssland ansåg bland annat att resolutionen var riskfylld eftersom den ökar spänningen i onödan.

Storbritannien försökte i sista stund blidka Rysslan med att inte nämna Iran vid namn i resolutionen, men det hjälpte inte.

Om vi inte får något till stånd via säkerhetsrådet så måste vi vidta våra egna åtgärder― USA:s FN-ambassadör Nikki Haley

USA trappar upp hot mot Iran

- I dag anklagade Ryssland säkerhetsrådets majoritet för att destabilisera regionen i och med resolutionen, klagade USA:s biträdande FN-ambassadör Kelley Currie.

- Det här är perverst eftersom Rysslands veto de facto endast tjänar Irans syften klagade, sa Currie.

FN-ambassadören Nikki Haley gick ännu längre då hon hotade Iran med ensidiga amerikanska aktioner.

- Om Ryssland fortsätter att skydda Iran så kommer USA och våra bundsförvanter att vidta åtgärder för egen del. Om vi inte får något till stånd via säkerhetsrådet så måste vi vidta våra egna åtgärder hotade Haley utan att gå in på detaljer.

Iran svarade med att anklaga USA och Storbritannien för krigshets och för att vara "de största militära uppbackarna av aggressionen mot Jemen."

Flyktingläger i Jemen
Över två miljoner jemeniter har tvingats fly från sina hem sedan år 2014 Flyktingläger i Jemen Bild: YAHYA ARHAB/European Pressphoto Agency EPA flyktingläger,Jemen

Värsta humanitära krisen i världen

Den saudiledda militärkoalitionen ingrep i Jemen år 2015 efter att houthirebellerna hade intagit huvudstaden Sanaa och drivit bort den saudistödda presidenten Abd Rabu Mansur Hadi året innan.

Det förvärrar läget ytterligare i vad FN kallar den värsta humanitära krisen i världen för närvarande.

Över 10 000 människor har dödats i kriget i arabvärldens fattigaste land och miljoner människor lider av kolera och andra sjukdomar.

Över två miljoner människor har drivits från sina hem och över hälften av befolkningen lider av allvarlig undernäring eller svält.

Läget förvärras betydligt av en handelsblockad som Saudiarabien och dess allierade införde efter rebellernas framgångar.

Karta över Jemen mfl länder
Karta över Jemen mfl länder Jemen,kartor

Saudiarabien sparkar generaler

Saudiarabien har samtidigt sparkat högt uppsatta generaler som generalstabens chef, general Abdulrahman bin Saleh al-Bunyan och flera av hans närmaste medarbetare.

al-Bunyan som i stället bli kungahusets rådgivare, ersätts av den förre flygvapenchefen Fayyadh bin Hamid al-Rwaili.

Försvarsministeriet skall också omorganiseras enligt ett meddelande från kungahuset.

Ingen orsak angavs men kriget i Jemen har inte löpt väl och stormrika Saudiarabien har inte nått sitt mål att återinsätta en marionett som president i utfattiga Jemen.

I stället råder ett blodigt dödläge där ingen part tycks vinna utom jihadister som al-Qaida, som har lagt under sig fler städer och regioner under inbördeskrigets gång.

Källor: AP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes