Hoppa till huvudinnehåll

Trump: Jag är beredd gå förbi kongressen i vapenfrågan

Donald Trump i talarstolen i Vita huset
Donald Trump skulle springa in i byggnaden, också obeväpnad, om han skulle råka ut för en skolmassaker. Donald Trump i talarstolen i Vita huset Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Vapendebatten fortsätter gå het i USA. President Trump lovar vissa förändringar i vapenlagen. Men han försvarar också vapenorganisationen NRA som ”patriotisk”.

- Vi måste sluta bara prata. Vi måste göra något, sa president Trump flera gånger inför landets guvernörer som var samlade till möte i Washington.

Lås in dem!

Han efterlyste bland annat en återuppbyggd mentalvård, för att ta hand om ungdomar som inte ännu har gjort något, men som hotar koka över.

- Förr fanns det institutioner där sådana ungdomar kunde låsas in. De kan ju inte tas in i fängelse innan de har gjort något, klagade presidenten. Det behövs mer resurser för det.

Kontrollen av vapenköpare kan också förbättras, sa han.

Bumpstock-förbud, också om kongressen inte vill

Presidenten lovade åtgärda ett förbud mot s.k. bumpstock-anordningar. De måste likställas med maskingevär och förbjudas.

Presidenten meddelade att han inte väntar på kongressen i den här frågan. Förbudet kan skötas ändå.

Däremot nämnde presidenten nu ingenting om ändrade åldersgränser för vapenköp.

Uppvisning av vapen på NRA:s årliga möte i Georgia 2017.
Uppvisning av vapen på NRA:s årliga möte i Georgia 2017. National Rifle Association

"Ingen orsak vara rädd för NRA"

Endel kommentatorer tolkar uttalandet som ett resultat av hans lunch i söndags med vapenorganisationen National Rifle Association.

- NRA är patrioter, de är på vår sida. Vi behöver inte vara rädda för dem, sa presidenten. Och ibland måste man ta en uppgörelse med dem. De accepterar förändringar.

"- Jag skulle ha sprungit in, också obeväpnad"

President Donald Trump verkade tala utan manuskript vid guvernörernas tv-sända möte. Också guvernörerna tilläts uttala sig, en del av dem kritiskt.

Presidentens uttalande om vad han själv skulle ha gjort vid en skolskjutning har väckt stor uppmärksamhet.

- Jag skulle nog ha sprungit in, också om jag inte hade haft något vapen, sa presidenten till guvernörerna. Det skulle säkert ni alla ha gjort.

Men han tillade att det förstås är svårt att riktigt säkert veta.

Lärare ska undervisa och inget annat― Jay Inslee

Massiv kritik mot vapen i skolorna

Presidentens förslag om att beväpna vissa lärare får också mycket kritik. Själv ser han det som att skolorna görs hårdare för att avskräcka ungdomar med vapen och hat.

Flera lärare och föräldrar kräver i stället mer resurser till skolorna och till skolhälsovården. Hellre det än vapen, ammunition och lönetillägg till de beväpnade lärarna.

Guvernören från Washington, Jay Inslee vädjade till presidenten att ändra åsikt. Lärare ska undervisa och inget annat, sa guvernören som representerar Demokraterna.

Varför missade man skytten blir nu politisk fråga

Också i Florida ägnar man sig nu åt skol- och polispolitik.

Den sheriff som ansvarade för polisarbetet i Parkland under skolmassakern får massiv kritik.

Dels för att polisen missade alla varningssignaler kring skytten, trots att alla lampor borde ha blinkat rött. Men sheriffen har också aktivt i offentligheten talat mot vapen i skolorna.

I synnerhet har sheriffen protesterat mot att det aktuella vapnet är så lättillgängligt för alla amerikaner. Han representerar dessutom demokraterna.

Fega långsamma poliser?

Sheriffen får nu ta ansvar också för påstådd långsamhet och feghet utanför skolan i samband med massakern.

En polis har fått sparken för att han inte gick in med detsamma. Han försvarar sig med att han trodde det var först fyrverikeripjäser, sedan att skottlossningen skedde utomhus.

Tre-fyra andra poliser anklagas också för feghet, men frias efter utredning av sheriffen. Det räcker inte för de republikanska Floridapolitikerna som nu vill ge sheriffen och poliserna sparken.

- De får minsann aldrig någon hjältemedalj för sina insatser, sa president Trump till guvernörerna. Han ansåg polisernas beteende vara avskyvärt.

Melania Trump i en talarstol i Vita huset. Guvernörernas hustrur sitter vid dukade bord i ståtlig omgivning.
Melania Trump talar till guvernörernas hustrur. Melania Trump i en talarstol i Vita huset. Guvernörernas hustrur sitter vid dukade bord i ståtlig omgivning. Bild: AFP / Lehtikuva Melania Trump,landets första dam,skolmassaker,Parkland, Florida

Melania Trump: "De unga förtjänar att höras"

Också rikets första dam, Melania Trump har uttalat sig i vapenfrågan. Hon höll ett tal för guvernörernas makor och makar på besök i Washington.

Presidenthustrun kommenterade de många ungdomarnas högljudda röster för vapenkontroll efter skolskjutningen i Parkland.

- Det har varit hjärtskärande att se barn runtom i landet använda sina röster och tala ut, för att få en ändring till stånd, sa Melania Trump i en del av talet som sändes i tv.

- De unga är vår framtid, och de förtjänar att höras.

Läs mera:

Rasande mamma till ett av dödsoffren vänder sig till Trump – skolskjutningen i Florida väcker ny debatt om vapenlagarna

– President Trump, du kan göra så att vapnen inte hamnar i de här barnens händer, skriker en förtvivlad mamma till en 14-årig flicka som dödades i skolskjutningen i Florida. Hennes utbrott i CNN har väckt stor uppmärksamhet.

Läs mera:

Skolskjutningen i Florida: Beväpnad polisman på skolan ingrep aldrig

Det har visat sig att en beväpnad polisman som arbetade som säkerhetsresurs på gymnasiet i Parkland lät bli att ingripa mot skytten som dödade 17 människor. Samtidigt föreslår president Donald Trump lönepåslag för lärare som bär vapen.

Läs mera:

Demonstrationer mot vapen i Florida efter senaste skolskjutningen

Efter massakern i Parkland, där 17 personer miste sina liv, krävde tusentals människor i går att politikerna tar sitt ansvar och skärper vapenlagarna i USA.

Läs mera:

Tidigare elev dödade 17 i Floridaskola: "Ingen är överraskad över att det var han"

En gammal elev som visste vad han gjorde, av ren ondska. Så karakteriseras gårdagens dödsskjutning i Florida. Sjutton elever och lärare dödades på en kort tid strax före skoldagens slut.
Skolan visste om risken, eleven fick inte längre komma till skolan, kamraterna visste om hans "sjuka" vapenintresse.

Läs också: Sjutton döda i skolskjutning i Florida