Hoppa till huvudinnehåll

Antalet influensafall blir bara fler - på många håll kan influensatoppen ännu vara på kommande

Febertermometer
Febertermometer Bild: All Over Press influensa,förkylning,Förkyld,feber,Febertermometer

I flera sjukvårdsdistrikt blir antalet patienter med influensa allt fler och tiotals personer har tvingats in på intensivvård. I till exempel Birkaland tror man att kulmen först är på kommande.

På vissa håll i landet verkar den värsta influensatoppen ha infallit under förra veckan, men på andra håll håller antalet fall fortfarande på att öka.

I Tammerfors har nio influensapatienter fått intensivvård vid universitetssjukhuset under den här influensasäsongen. Avdelningsöverläkare Jaana Syrjänen konstaterar att det är ett högt antal.

- Det är ganska många om man jämför med tidigare år. I vanliga fall måste mellan sex och åtta personer få intensivvård, säger avdelningsöverläkare Jaana Syrjänen.

Syrjänen konstaterar att sjukvårdsdistriktet inte nödvändigtvis ens har nått kulmen på epidemin ännu, så det kan bli aktuellt med fler patienter som får intensivvård.

I Nyland är toppen nådd

Vid universitetssjukhuset i Uleåborg har 25 personer fått intensivvård.

- Det betyder inte att de skulle ha haft endast influensa, de har sannolikt också haft någon annan sjukdom, till exempel lunginflammation eller hjärtinfarkt, säger infektionsläkare Teija Puhto vid sjukhuset.

en kvinna snyter sig
en kvinna snyter sig Bild: Shutterstock influensa

Vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt tror man däremot att den värsta tiden är förbi och epidemitoppen har avklarats.

Enligt biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen hade distriktet en första topp i slutet av december, efter det blev det lugnt. En andra topp kom i mitten av februari.

Hjärtpatienter i Kuopio fick influensa trots vaccin

Ruotsalainen säger att nästan två tredjedelar av influensapatienterna vid intensivvården och –övervakningen har varit ovaccinerade.

- Det lönar sig att ta vaccinet, det hindrar svåra komplikationer som lunginflammation och infarkter i hjärtat och hjärnan, säger Ruotsalainen.

Vaccinering
Vaccin kan skydda mot sjukdomen och mot komplikationer. Vaccinering Bild: Lehtikuva arm, injection, vaccine, vaccines, injections, needle, helath center, lehtikuva, noface, people, human, vaccinations, patient, vaccination, medication, medical care, health care, healhcare,influensa,influensavacciner

På Kuopio universitetssjukhus upptäcktes att tio av influensapatienterna på hjärtavdelningen hade smittats torts att de var vaccinerade.

Institutet för hälsa och välfärd har fått prover på de här personernas virus för att reda ut vad som har hänt.

Precis som tidigare under säsongen är det fortsättningsvis influensavirus typ B som de flesta lider av. Det är ett avvikande mönster, i vanliga fall brukar de flesta få influensa typ A.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes