Hoppa till huvudinnehåll

Är sagan all för Pekka Peräs gamla Talvivaarabolag?

Pekka Perä
Pekka Perä grundade gruvan i Sotkamo, nuvarande Terrafame Pekka Perä Pekka Perä

De närmaste dagarna är kritiska för Pekka Peräs gamla Talvivaarabolag, som numera heter Ahtium. Ahtiums vd Perä säger i en bokslutskommuniké på onsdagen att kassan sinar och att bolaget till dags dato inte har hittat finansiering för projekt som skulle göra det möjligt att fortsätta med någon form av verksamhet.

Konkurs hotar med andra ord. En konkurs skulle innebära att de placeringar 80 000 småsparare gjort i Talvivaara skulle gå upp i rök.

I fjol hade Ahtium intäkter på 33 000 euro och gjorde en förlust på knappt två miljoner euro.

I slutet av december fanns det 440 000 euro i bolagets kassa. Ahtium har alltså ingen verksamhet som ger ett kassaflöde utan finansierar sin verksamhet med pengar ur kassan.

Vissa bedömare gör gällande att Pekka Perä har använt Ahtium/Talvivaara som en mjölkko eftersom miljonbelopp har tagits ut i form av löner.

Ingen verksamhet sedan gruvkonkursen 2014

Talvivaara har inte haft någon egentlig verksamhet sedan 2014 då Talvivaaras gruvdrift i Sotkamo gick i konkurs. Gruvan föll i statens famn och bytte namn till Terrafame.

Den gången klarade sig moderbolaget Talvivaara sig undan konkurs. I våras påbörjades en företagssaneringsprocess, vilket innebar att bolagets skulder på ett tag sjönk från 450 miljoner euro till 9,6 miljoner euro.

I dagens bokslutskommuniké säger bolaget sig ha haft en del projekt inom återvinning och energisparande på gång, men att företagssaneringen satt käppar i hjulen för ett utvecklande av businessen.

Åtal för insiderbrott

För en månad sedan åtalades Pekka Perä och Ahtiums vice vd Pekka Erkinheimo för grovt missbruk av insiderinformation.

Åtalet gäller handeln med teckningsrätter år 2013, det vill säga före gruvkonkursen.

Enligt Ahtium hade varken Perä eller Erkinheimo någon personlig ekonomisk nytta av affärerna.

Pekka Perä bor nuförtiden utomlands.