Hoppa till huvudinnehåll

Över 200 mållösa minuter – nu efterlyser landslagslotsen kyla

Emmi Alanen, Finland-Serbien 2017.
Emmi Alanens Finland ineffektivt. Emmi Alanen, Finland-Serbien 2017. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Emmi Alanen,Finlands damlandslag i fotboll

Finlands damlandslag i fotboll förlorade med 0–1 mot Wales i träningsturneringen Cyprus Cup i Larnaka i dag.

Landslaget förbereder sig inför VM-kvalfortsättningen hemma mot Spanien i april genom att spela fyra träningsmatcher inom loppet av åtta dagar på Cypern.

Den första slutade i förlust. Wales, som ligger sju placeringar bakom Finland i världsrankingen på 35:e plats, vann kampen med 1–0 tack vare Kayleigh Greens mål i den 56:e minuten.

Finland höll mycket boll men hade svårt att skapa målchanser. Precis som i den senaste VM-kvalmatchen (0–0) borta mot Israel i januari.

Finland inledde kvalet på hemmaplan på hösten genom att först besegra Serbien med 1–0 och sedan Israel med 4–0, men efter Linda Sällströms 4–0-fullträff i november har Finland spelat 215 minuter utan gjorda mål.

– Vi måste klara av att vara ett ännu större hot i anfallet. Vi måste vara lite kyligare och inte bli nervösa när de sista passningarna ska ges, säger Anna Signeul i ett pressmeddelande.

Minst 75-procentigt bollinnehav

Ett syfte med Cyprus Cup är att ge nya spelare mer ansvar och förbundskaptenen lyfter framför allt fram Vilma Hakalas och Katarina Naumanens insatser mot Wales som positiva.

Av mindre beprövade namn fanns även Julia Tunturi i startelvan. Linda Sällström och Ria Öling saknades på grund av sjukdom.

– Jag är förstås besviken över att vi förlorade. Jag är ändå väldigt nöjd med hur vi kom in i matchen. Vi var det fysiskt klart bättre laget, det är jag stolt över. Vi hade också 75-procentigt bollinnehav, om inte ännu mer.

”Måste lita på oss själva”

Matchens enda mål kom efter att Finland tappat bollen i egen försvarszon. Green lyfte kontrollerat in 1–0 över Tinja-Riikka Korpela.

– Det var riktigt harmfullt. Det är tungt att släppa in ett sånt där mål samtidigt som vi själva inte lyckas framåt, konstaterar Signeul.

– Vi måste lita på oss själva. Den här förlusten gör oss inte deprimerade, utan vi blir bara starkare. Jag anser definitivt att vi är på rätt väg.

Finlands turnering fortsätter på fredag mot Schweiz.

Finland – Wales 0–1 (0–0)

56. Kayleigh Green 0–1

Finland: Tinja-Riikka Korpela – Tuija Hyyrynen (65. Katarina Naumanen), Emma Koivisto, Anna Auvinen, Adelina Engman (59. Natalia Kuikka), Juliette Kemppi, Emmi Alanen, Nora Heroum, Julia Tunturi (51. Vilma Hakala), Anna Westerlund, Kaisa Collin.