Hoppa till huvudinnehåll

Tungt straff: Sibboföreningen ÅIF:s tränare stängs av i ett år för matchfixning

Ådalens IF:s tränare Sebastian Freudenthal och kollegan i O2-Jyväskylä Ilkka Peltonen har stängts av i ett år för misstänkt matchfixning.

Innebandyförbundet meddelade i dag att Sebastian Freudenthal och Ilkka Peltonen stängs av från all tävlingsverksamhet i ett års tid från och med den 26 februari 2018.

Orsaken till avstängningen är tränarnas agerande under division 1-matchen mellan Ådalens IF och O2-Jyväskylä söndagen den 18 februari.

Matchen stod oavgjord 5–5 med dryga två minuter kvar att spela. Chefstränarna ska vid det skedet ha kommit överens om att hålla siffrorna oförändrade ordinarie matchtid ut.

Enligt innebandysajten Pääkallo.fi som först rapporterade om fallet ska Freudenthal bland annat ha ropat ”Duger en poäng för båda?” i riktning O2:s bänk.

Lagen blir av med varsin poäng

ÅIF fick hålla i bollen inom laget under de avslutande minuterna utan att O2-spelarna pressade dem. Till slut vann ÅIF matchen efter straffläggning och tilldelades två poäng mot en för O2-Jyväskylä.

Både ÅIF och O2-Jyväskylä är med i kampen för att nå playoff och undvika kval i division 1. Båda lagen blir i och med incidenten av med varsin seriepoäng.

Klubbarna bestraffas inte i övrigt – men tränarna tilldelades tunga straff. Innebandyförbundets disciplinutskott tillämpar minimistraffet på ett års avstängning för matchfixning.

– En spelare, tränare, funktionär eller domare som är delaktig i att fixa slutresultat bestraffas med ett tävlings- eller funktionärsförbud i minst ett år, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

”Föreslog inte delade poäng”

Freudenthal vill inte kommentera avstängningen till Yle Sporten eftersom han kommer att överklaga beslutet. Han gav sin syn i ÅIF:s pressmeddelande förra veckan.

ÅIF, som spelat en match också dagen före besöket i Jyväskylä, tappade en tvåmålsledning i den tredje perioden och O2-Jyväskylä kvitterade vid tiden 56.27.

– ÅIF har varit tvunget att i princip spela med två femmor både på lördagen och söndagen, och det mistade försprånget i den tredje perioden tvingade oss att ”passivera” oss för att säkra en poäng.

Den tidigare landslagsspelaren Freudenthal förklarar vidare att ÅIF är ett erkänt starkt lag i förlängning.

– Därför skrek jag till mina egna spelare, efter att vi fått bollen på egen planhalva då klockan visade ungefär 58 minuter, att en poäng räcker för oss och vi kör för fullt igen i förläningen. Jag föreslog inte delade poäng för motståndaren, det hör inte till mina vanor.

– Det var absolut inte frågan om någon matchfixning, och det kan nog alla som följt med matchen skriva under. Men jag förstår nog att matchens två sista minuter inte ger den bilden, säger Freudenthal.

O2-lotsen: Helt normalt spel

Ilkka Peltonen konstaterar i sin tur i O2-Jyväskyläs pressmeddelande att han inte noterade Freudenthals rop och att O2-spelarna hade full rätt att försöka näta. Samtidigt skulle man inte pressa alltför högt för att gardera sig för ÅIF-kontringar.

– ÅIF försökte inte anfalla efter det utan nöjde sig med att hålla bollen nära sitt eget mål. Mina spelare följde mina anvisningar, och också annars var det frågan om helt normalt spel under de sista minuterna från vår sida, intygar Peltonen.

Både Ådalens IF och O2-Jyväskylä betonar att föreningarna under inga omständigheter godkänner matchfixning.