Hoppa till huvudinnehåll

Vargflockar rör sig i Maxmo skärgård – gick förbi butik och skola i Särkimo

En vargflock i snö.
Arkivbild. En vargflock i snö. Bild: Mostphotos/Felix Andre Skulstad varg,vinter,snö,rovdjur,djur,vilddjur,naturen,flockdjur

På tisdagen gick en vargflock förbi bank, butik och skola i Särkimo i Maxmo skärgård. Också ett par gårdsplaner har haft besök av vargarna.

Enligt Erik Lindgård, rovdjurskontaktperson i Maxmo, har man först sett spår av vargarna på Västerö.

- Där har två vargar rört sig på en gård. De har sedan gått vidare till Särkimo där de har jagat en katt på en gårdsplan. Katten hittades senare uppäten nära skolan.

Två vargar har också rört sig mitt i byn i Kvimo. De har bland annat gått in i en ladugård på natten.

Åtminstone två olika flockar

Lindgård säger att bedömningen är att det är åtminstone två olika flockar med 2-3 individer i vardera flock som rör sig i Maxmo skärgård.

- Vi har fyra säkra observationer som vi har polisanmält. Det är inte normalt beteende att de kommer så här nära bebyggelse.

- Dessutom är de ganska oskygga. Vi hade folk som var ute i Kvimo i går kväll och kollade om vargarna var kvar där. Då gick en varg bara 30-40 meter ifrån en av personerna.

Vad säger folk i skärgården?

- Folk är naturligtvis upprörda. Jag kände mig skyldig att sätta upp en varning på Facebook så att ingen kommer till skada. Vi har småbarn som är ute och leker.

- De vargar som syntes till i Särkimo gick förbi banken, butiken och skolan. Katten som de åt upp hittades bara 300 meter från skolan. Det går inte att låta barnen vara ute i skymningen nu, eftersom vargen börjar röra på sig då.

Gott om mat i skärgården

I skärgården finns gott om rådjur och vitsvanshjort och ett kadaver av en hjort har redan hittats. Tillgången på mat gör att vargarna inte har bråttom att söka sig vidare.

Vad tänker du om situationen?

- Det kommer att bli ett stort problem. Vi vill ju inte ha vargen på våra gårdar. Vi fortsätter att ta kontakt med polisen och ser om vi kan få ett fördrivningstillstånd eller om polisen tar beslut om avlivning.

Läs mera:

Stefan Pellas, jaktchef på Finlands viltcentral, Kust-Österbottens område.

Jaktchef: Kritiska gränsen för varg börjar vara nådd i Västra Finland

Vargstammen ökar kraftigt i Västra Finland. Enskilda vargar har hittat par och de har fått kullar. Utvecklingen är snabb just nu när det gäller antalet vargar säger jaktchef Stefan Pellas på Finlands Viltcentral Kustösterbotten.

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Österbotten