Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslösheten i eurozonen den lägsta sedan slutet av 2008

En anställd på en tysk stålanläggning omgiven av stål
En anställd på en tysk stålanläggning omgiven av stål Bild: EPA-EFE/STEFAN SIMONSEN Tyskland,stålindustri

Arbetslösheten i de 19 länderna i eurozonen är nu på sin lägsta nivå sedan december 2008, visar siffror från Eurostat.

Arbetslösheten i eurozonen var 8,6 procent i januari, vilket är en procentenhet mindre än månaden innan.

Efter december 2008 började arbetslösheten stiga till följd av den recession som orsakades av den globala finanskrisen. Som mest var över 12 procent av arbetskraften utan jobb.

Under 2017 nådde eurozonen en ekonomisk tillväxt på 2,5 procent, vilket är den snabbaste tillväxten för området på ett decennium.

Fortsatt tillväxt 2018

De flesta prognosmakare anser enligt nyhetsbyrån AP att tillväxten kommer att vara på samma nivå även 2018 bland annat i och med att världshandeln växer och oron över eurons framtid minskar.

Skillnaderna mellan euroländerna är ändå stora. I Tyskland är arbetslösheten 3,6 procent, medan Grekland har en arbetslöshet på 20,9 procent, enligt Eurostat.

Ekonomisajten Bloomberg rapporterar för sin del att det finns tecken på att tillväxten i eurozonen kan vara på väg att avta.

Inköpschefernas index sjönk under årets två första månader i eurozonen. Dessutom har exportföretagens orderböcker blivit något tunnare, konstaterar analysföretaget IHS Markit.

Läs mera:

Bloomberg: Eurozonen en otippad ljusglimt i världsekonomin

På senare tid har både enkäter och ekonomisk statistik visat att den finländska ekonomin har vänt uppåt efter många år av negativ tillväxt.