Hoppa till huvudinnehåll

JO: Polisen gjorde inga fel i utredningen av Sibbomisshandeln

knytnäve ,misshandel
knytnäve ,misshandel Bild: Yle/Hanna Sjöström familjegräl

Mamman till den 15-åring som misshandlades i Sibbo i januari i fjol anmälde polisen till justitieombudsmannen (JO). Hon var bland annat missnöjd med att de skyldiga inte utreddes. Nu har JO friat polisen.

Yle Östnyland har tidigare rapporterat om misshandeln av en 15-årig pojke på Leppätien koulus skolgård i januari 2017. Han misshandlades bland annat med airsoftvapen och sparkar.

Det visade sig senare att gärningsmännen var under 15 år gamla, och därför inte straffrättsligt ansvariga. Utöver den misshandlade pojken hörde polisen sju 12–14-åriga pojkar.

Polisen lade ner förundersökningen i mars 2017 och skickade handlingarna till såväl medlingsbyrån som barnskyddsmyndigheterna.

Mamman kritiserade polisen

Den misshandlade pojkens mamma anmälde polisen till justitieombudsmannen. Hon ansåg att utredningen var dåligt genomförd och kritiserade bland annat att polisen inte utredde de skyldiga.

Hon var också missnöjd med att polisen inte tog ärendet till medling.

Utöver det här var mamman kritisk till den långa förundersökningstiden och till att en del av de misstänkta bara hade hörts per telefon.

Nu har JO friat polisen.

Polisen gjorde inga fel

Enligt JO är utgångspunkten att polisen inte gör några förundersökningar i fall där gärningsmannen är under 15 år, eftersom under 15-åringar inte kan dömas till straff.

Polisen har rätt att fatta beslut om behovet av en förundersökning.

Brottsutredningen tog ungefär två månader. Enligt JO är det här en skälig utredningstid, trots att JO förstår att det kan ha känts som en lång tid för den drabbade familjen.

JO konstaterar dessutom att man inte har någon anledning att tro att polisen skulle ha lämnat ut felaktiga uppgifter till medierna.

Enligt mamman ska polisen bland annat felaktigt ha informerat medierna om att hennes son inte har sparkats.

I frågan om medlingen har polisen uppgett att det troligtvis handlar om ett missförstånd. Ärendet har skickats vidare till medlingsbyrån i april 2017.

JO köper också den här förklaringen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland