Hoppa till huvudinnehåll

Köttboskapen tar över i Brusaby efter 50 år av mjölkproduktion

Kor står på rad.
Arkivbild Kor står på rad. Bild: Yle/Mika Kanerva radio vega

En era går mot sitt slut när de 50 mjölkkorna på yrkesinstitutet Axxell i Brusaby på Kimitoön ska flytta bort. In kommer ny boskap och från och med i höst kommer eleverna i skolan att studera köttproduktion i stället.

Enhetschef Tomas Björkroth säger att det finns två orsaker till beslutet, dels är mjölkningsanläggningen och byggnaderna gamla och skulle kräva en kostsam och omfattande renovering.

Dels finns det en nybyggd, modern mjölkanläggning i Västankvarn i Ingå där eleverna i fortsättningen kan få utbilda sig.

Skolan har även beviljats understöd för att bygga stängsel kring de 17 hektar mark som svenska litteratursällskapet har arrenderat ut åt Brusaby gård längs med kusten vid Strömma.

Där har man tänkt sig att den nya boskapen skall få beta och återskapa gamla kulturlandskap.

Porträtt på en medelålders man med glasögon
Tomas Björkroth, enhetsschef på Brusaby. Porträtt på en medelålders man med glasögon Bild: Amanda Vikman/Yle Axxell,axxell brusaby

Omställningen innebär ändå omfattande om- och nybyggnationer på gården. Bland annat kommer man att bygga en ny produktionshall för köttboskapen och antagligen även riva delar av den gamla lösdriftshallen.

På Länsi-Maito säger mjölkinstruktör Rikard Westerlund att han tycker att det är tråkigt att man väljer att lägga ner mjölkproduktionen.

- Jag tänker på den bild man ger åt ungdomarna, en skola borde kanske mer se saken ur den synvinkeln och inte enbart tänka ekonomiskt.

En modern bondgård med stora förrådsbyggnader och runda ensilagebalar i snöväder
Mjölkkorna i Brusaby får ge plats åt köttboskap det kommande året. En modern bondgård med stora förrådsbyggnader och runda ensilagebalar i snöväder Bild: Amanda Vikman/Yle Axxell,Kimitoön (ö),mjölkboskapsgårdar,brusaby

Eleverna får söka sig till Ingå

Det finns en nyrenoverad mjölkgård i Ingå dit man tänker sig att Brusabys elever kan vända sig om de vill lära sig mer om mjölkproduktion.

Det är fortfarande oklart hur eleverna skall ta sig till och från Ingå men ett alternativ är att de bor där under studietiden.

En gammal manuell mjölkgrop
Mjölkningsanläggningen i Brusaby är i akut behov av renovering. En gammal manuell mjölkgrop Bild: Amanda Vikman/Yle Mjölkgrop,brusaby

På frågan om hur framtidens matproduktion borde se ut, och hur planerna för att behovet av att minska köttkonsumtionen har Tomas Björkroth svårt att se varför inte även Brusaby kunde producera kött då det ändå finns en efterfrågan på marknaden.

Han säger att skolan genom förändringen kan ge en bredare och bättre anpassad utbildning till studenterna i skolan.