Hoppa till huvudinnehåll

Krögare om nya alkohollagen: Tanken var bra, men det blev inte det vi hade hoppats

Krögaren Aaro Tukiainen
Krögaren Aaro Tukiainen ser mycket gott i den nya alkohollagen. Krögaren Aaro Tukiainen Bild: Yle/ Carmela Walder restauranger,barer,alkoholdrycker,Alkohol,brännvin,öl,alkohollag,traktör,aaro tukiainen

Borgåkrögaren Aaro Tukiainen har inget intresse av att utnyttja alla möjligheter den nya alkohollagen ger. Hans krog kommer knappast att hålla öppet till fem på morgonen.

Han ser mycket gott i den nya alkohollagen, men skulle ha velat ha en sänkt alkoholskatt. Det skulle enligt honom ha fört Finland närmare en europeisk alkoholkultur.

Aaro Tukiainen äger tillsammans med några andra en cocktailbar i centrala Borgå. De har satsat på att profilera sig bland annat som en dansrestaurang för ett lite äldre klientel.

Restaurang Kliffa&Klubi i Borgå
I restaurangen finns en bar och ett diskotek. Restaurang Kliffa&Klubi i Borgå Bild: Yle/ Carmela Walder restauranger,barer,alkoholdrycker,Alkohol,brännvin,öl,alkohollag,kliffa&klubi

Lättare att sälja öl från små bryggerier

Tukiainen lovordar den del av alkohollagen som gör det lättare att köpa in hantverksöl. Krögarna kan köpa öl direkt från bryggerierna, utan att behöva gå via Alko eller partihandlarna.

- Kunden har större valmöjligheter och kvaliteten på produkterna stiger, säger Tukiainen.

Han räknar med att de mindre bryggeriernas volymer ökar. Det här för med sig att priserna sjunker.

Apritflaskor i en bar
Apritflaskor i en bar Bild: Yle/ Carmela Walder restauranger,barer,alkoholdrycker,Alkohol,brännvin,öl,alkohollag,kliffa&klubi

Vill inte understöda trenden att komma allt senare till krogen

Restaurangens ägare har länge grunnat på om krogen ska förlänga öppettiderna. Nu finns möjligheten att sälja sprit till klockan fyra och hålla öppet till klockan fem.

- Den enda dagen som det kanske skulle vara lönsamt att sälja sprit till klockan fyra är natten till söndagen, säger Tukiainen.

Spritflaskor under en bardisk
Spritflaskor under en bardisk Bild: Yle/ Carmela Walder restauranger,barer,alkoholdrycker,Alkohol,brännvin,öl,alkohollag,kliffa&klubi

Krogen vill dessutom motverka trenden att kunderna anländer allt senare. Tukiainen är rädd för att längre öppettider betyder att kunderna inte anländer till krogen innan klockan är två på natten.

- Vi vill lite strida emot det att trenden ska bli ännu sämre.

Direktförsäljning från uteserveringen kan bli aktuellt i sommar

Från och med första mars är det möjligt för krogar att ansöka om lov att få sälja öl och cider så att kunden tar med sig produkterna från krogen.

Det går bara att sälja produkter som har en alkoholhalt på högst 5,5 procent under butikernas öppettider, alltså mellan klockan 9 och 21.

Borgåkrogen kommer inte att sälja öl hem. Det skulle kanske löna sig att sälja av krogens mera exklusiva ölsorter, men de har en alkoholhalt på över 5,5 procent.

- Här mitt i centrum är butikerna nära. Det går att köpa samma produkter billigare därifrån, säger Tukiainen.

Bardisk i restaurang
Bardisk i restaurang Bild: Yle/ Carmela Walder restauranger,barer,alkoholdrycker,Alkohol,brännvin,öl,alkohollag,kliffa&klubi

Situationen är en annan på sommaren. Krögaren ansöker troligen om lov att få sälja öl från uteserveringen vid Borgå ås strand.

Utländska båtturister, besökare i gästhamnen och kryssningsresenärer har frågat om möjligheten att köpa med sig öl från serveringen.

Kryssningarna längs ån startar precis vid uteserveringen och många skulle vilja ta med sig en öl eller två på båtturen.

- Det är ganska ofta som folk har frågat om de får köpa med öl dit.

Spritflaskor bakom en bardisk
Spritflaskor bakom en bardisk Bild: Yle/ Carmela Walder restauranger,barer,alkoholdrycker,Alkohol,brännvin,öl,alkohollag,kliffa&klubi

Bra med happy hour och mindre krav på personalen

Lagen tillåter att restaurangerna igen kan ha happy hour, det vill säga sälja alkohol för billigare priser vissa tider på dygnet.

Det här ser Tukiainen som en förbättring som troligen gagnar restauranger i till exempel Helsingfors. Själv tror han inte att han har någon nytta av det.

Han ser lagen som komplicerad och har som krögare svårt att tolka alla detaljer i den. Hur krogar får marknadsföra sprit är ett exempel på en svår fråga.

- Jag får skriva ut priset på starksprit på krogens egen webbplats, men inte lägga ut det på sociala medier. Allt är inte riktigt färdigtänkt ur min synvinkel, säger Tukiainen.

Krögaren Aaro Tukiainen
Aaro Tukiainen har inte ännu förstått alla detaljer i den nya alkohollagen. Krögaren Aaro Tukiainen Bild: Yle/ Carmela Walder restauranger,barer,alkoholdrycker,Alkohol,brännvin,öl,alkohollag,traktör,aaro tukiainen

Det som gläder Tukiainen är att kraven på personalen lättar i den nya lagen. Det krävs inte längre att det under varje arbetsskift ska finnas någon med två års erfarenhet av servitörsyrket.

- Tidigare har det också på en morgontur då vi säljer bara frukost och kaffe krävts två års erfarenhet och alla lov, trots att någon som vi har lärt upp skulle klara av jobbet.

Den nya lagen gör det enligt Tukiainen lättare att göra upp arbetsskift och att anställa ny personal.

- Det är ju inte nu heller meningen att en ungdom som är på jobb första sommaren ska tvingas vara ensam i en restaurang under veckoslut och nätter, säger Tukiainen.

Fruktskål på bardisk i Borgå
Fruktskål på bardisk i Borgå Bild: Yle/ Carmela Walder Alkohol,restauranger,barer,alkoholdrycker,brännvin,öl,alkohollag,kliffa&klubi

Nu får en kund köpa en hel flaska starksprit

Restaurangerna får nu sälja mera än en portion åt gången till en kund. Det här gläder Tukiainen.

Den tidigare lagen var enligt honom ologisk och dessutom omöjlig att följa i praktiken.

- Nu behöver restaurangerna inte längre bryta mot lagen.

Tidigare borde servitören ha granskat vem som får det andra stopet om någon köper två stop öl. Det var i praktiken omöjligt att följa kunden till bordet om det var fullt i restaurangen.

Restaurang Kliffa&Klubi utifrån
Restaurangen finns i ett gammalt hus nära åstranden i Borgå. Restaurang Kliffa&Klubi utifrån Bild: Yle/ Carmela Walder restauranger,barer,alkoholdrycker,Alkohol,brännvin,öl,alkohollag,kliffa&klubi

Tidigare har det varit tillåtet att sälja en stor flaska sprit till ett bordssällskap, men det har räckt om det har suttit två personer vid bordet. En kund har däremot inte kunnat köpa en mellanöl och en snaps.

- Det blir lättare och klarare nu.

Tukiainen anser att tanken med den nya lagen var bra, men det var inte riktigt det som krögarna hade hoppats och väntat sig.

- Om vi vill ändra på dryckeskulturen i en mera europeisk riktning så borde vi lätta på beskattningen för restaurangernas alkoholförsäljning.

Läs mera:

Får jag köpa hem en flaska vin på restaurangen? Hur länge är Alko öppet? - Så här förändras alkoholförsäljningen i dag

Den nya alkohollagen träder i sin helhet i kraft i dag den 1 mars 2018. Nu blir det möjligt att köpa öl och cider med sig hem från krogen.