Hoppa till huvudinnehåll

Migrationen dominerar den italienska valrörelsen- "Främlingsfientlighet har blivit det nya normala"

En kvinna korsar gatan intill Colosseum i Rom-
En kvinna korsar gatan intill Colosseum i Rom- Bild: EPA/ETTORE FERRARI Rom,Colosseum

Det råder allt tuffare tongångar i den italienska valrörelsen. De flesta partier går till val med en hårdför migrationspolitik samtidigt som främlingsfientligheten verkar vara det nya normala bland väljarna.

På marknaden ett stenkast från järnvägstationen Termini i Rom står Laura och säljer fisk. Hon är en dam i 60-årsåldern med starka politiska åsikter.

Fiskhandlaren Laura tänker rösta på rasistiska partiet Lega.
Fiskhandlaren Laura tänker rösta på rasistiska partiet Lega. Fiskhandlaren Laura tänker rösta på rasistiska partiet Lega. Bild: Yle/Daniel Olin Italien

- För att det ska bli en förändring bör vi slänga ut de papperslösa migranterna, säger hon och verkar mer eller mindre återge högerblockets vallöften.

- Vi bör tänka Italien först, ha lägre skatter och högre pensioner.

Laura kommer att rösta på Matteo Salvinis parti Lega, ett av de två öppet rasistiska partierna som tillsammans med Silvio Berlusconis parti Forza Italia bildar det populära högerblocket.

- Jag inte rasist utan jag tänker på Italiens bästa, slår Laura fast.

Fiskmarknad i Rom
Fiskmarknad i Rom. Fiskmarknad i Rom Bild: Yle/Daniel Olin Rom

”Folk är frustrerade”

Det är hårda ord, men de åsikter som Laura står för sammanfattar långt de tankegångar som finns runt om i Italien.

Det menar journalisten Annalisa Camilli på veckomagasinet Internatizionale. Hon har rest runt i landet för att pejla stämningarna inför söndagens val.

Camilli berättar att mänskor som drabbats hårt av den ekonomiska krisen nu riktar sin frustration mot just migranterna.

- Intressant nog var migrationsflödet stort också när Italien gick till val senast för fem år sen men då talade knappt någon om flyktingfrågan. Nu är det den främsta valfrågan.

”Xenofobi har blivit mainstream”

En annan journalist, Leonardo Bianchi har nyligen gett ut en bok om populismens framfart.

Leonardo Bianchi har skrivit en bok på populismen i Italien.
Leonardo Bianchi har skrivit en bok på populismen i Italien. Leonardo Bianchi har skrivit en bok på populismen i Italien. Bild: Yle/Daniel Olin Italien

Han säger att högerpopulismen inte är ett nytt fenomen i Italien däremot har nu åsikter som tidigare låg ute i marginalen blivit mainstream.

- Nu hävdar så gott som alla partier att flyktingfrågan är orsaken till de problem vi har i Italien. Att vara främlingsfientlig har blivit det nya normala, säger Leonardo Bianchi.

”Italienska debatten låter allt mer som den polska och ungerska”

Både Leonardo Bianchi och Annalisa Camilli säger att det är framför allt medierna och i synnerhet tv-bolagen som i sina program underblåser den hårdföra retoriken.
.
- Samtidigt är migrationsfrågan något som varit på agendan i Italien sedan 90-talet. Det är inget nytt. Men retoriken har förändrats, säger Leonardo Bianchi .

Journalisten Annalisa Camilli har rest runt i Italien för att pejla stämningarna inför valet
Journalisten Annalisa Camilli har rest runt i Italien för att pejla stämningarna inför valet Journalisten Annalisa Camilli har rest runt i Italien för att pejla stämningarna inför valet Bild: Yle/Daniel Olin Italien

Journalisten Annalisa Camilli som träffat otaliga väljare de senaste veckorna menar att den italienska migrationsdebatten allt mer börjar likna den som förs i Polen och Ungern.

- Deras sätt att hantera migrationsfrågan har på något sett vunnit terräng i också vår kultur och mentalitet.

För dig som vill veta mera inför det italienska valet:

Lite bakgrundsfakta inför parlamentsvalet:

  • Parlamentsvalet hålls söndagen den fjärde mars.
  • 61 miljoner invånare. Italien är det fjärde största EU-landet med avseende på befolkningens storlek - efter Tyskland, Frankrike och Storbritannien.
  • Antalet dödsfall är större än antalet födslar. Födelsetalet är 8,0 per 1000 invånare medan dödstalet är 10,0 per 1000 invånare. Landet har EU:s äldsta befolkning och ett av världens lägsta födelsetal.
  • BNP per person; 30 674,8 US dollar (2016), Statsskuldens andel av BNP; 132,7 procent (2015)
  • Arbetslöshet; 11,4 procent (2017). Av de unga är mer än var tredje person arbetslös. Mindre än hälften av kvinnorna förvärvsarbetar.
  • Viktigaste partier; Det statsbärande, socialdemokratiska Partido Democratico PD, den populistiska Femstjärnerörelsen samt Forza Italia under ledning av den tidigare premiärministern Silvio Berlusconi.
  • Tippad valutgång; Högern tippas få mest röster, mellan 35 och 40 procent av rösterna. I koalitionen med Forza italia ingår två högerextrema partier Fratelli d’Italia och Lega Nord.
    Center-vänster-koalitionen under PD:s ledning och Fermstjärnerörelsen tippas vardera få mindre än 30 procent av rösterna
  • Kring sex procent av befolkningen består av invandrare. Var tredje italienare anser att migrationen utgör det största problemet inför det här valet. Ett av Silvio Berlusconis vallöften är att utvisa 600 000 migranter.