Hoppa till huvudinnehåll

Borgåbor vill inte se massturism i form av dubbeldäckare

Turisteja Suurkirkon luona
I Helsingfors är turistbussar i två våningar en vanlig syn. Turisteja Suurkirkon luona Bild: Derrick Frilund / Yle turister,sightseeing,Turistbuss,Senatstorget,Helsingfors domkyrka,Storkyrkan,turism

Invånare i Gamla stan i Borgå är missnöjda med att sommarbussen Rinkeli ersätts av en större buss som dessutom kostar.

I sommar ska turisterna kunna bekanta sig med Borgå i en öppen tvåvåningsbuss. Samtidigt är sommarbussen Rinkeli nedläggningshotad.

- Det kan väl inte fungera att vi börjar marknadsföra Borgå som en ort som är så stor att man måste åka omkring i bussar när Borgås styrka är det att det är en idyllisk liten stad som är möjlig att upptäcka till fots, säger Mika Peltola som bor i Gamla stan.

Kyrkogatan i Borgå i februari 2018.
Gamla stan i Borgå. Kyrkogatan i Borgå i februari 2018. Bild: Leo Gammals Borgå,vinter,snö,kyrkogatan i borgå

Mika Peltola är vice ordförande för invånarföreningen i Gamla Borgå.

- Jag har hört många reaktioner av grannar och andra invånare. Jag har hört ord som obegriplig, och hur har man tänkt här, och det här kan inte vara sant. Det har varit starka reaktioner, säger Peltola.

Han tror en dubbeldäckare för turister är en kommersiellt gångbar idé, men påpekar att bussen är för stor för Gamla stan.

- En viktig poäng är att vi i gamla stan har bräckliga flera hundra år gamla hus. Ur den synvinkeln är storleken ett jätteproblem, säger Peltola.

borgå domkyrka
Borgå domkyrka kommer att höra till den nya turistbussens rutt. borgå domkyrka Bild: Yle/Robin Halttunen borgå domkyrka

Mika Peltola undrar om den nya dubbeldäckaren signalerar en ny riktning för hur turismen utvecklas i Gamla stan i Borgå.

- Invånare och företagare har jobbat för att skapa trevlig, välkomnande och unik miljö i Gamla stan. Folk är oroliga för att det nu är fritt fram att bygga något slags temapark av Gamla Borgå, säger Peltola.

Sommarbussen Rinkeli har använts av både turister och Borgåbor. Rutten har körts med en minibuss och varit gratis.

Dubbeldäckaren ska köra till domkyrkan

På företaget My Porvoo berättar Vd Jukka Rautakorpi att bussen kommer att vara några decimeter högre än en vanlig buss, och i praktiken var av samma storlek som de högsta långfärdsbussarna.

- Varför skulle bussen inte passa i Borgå. Överallt i världen finns det motsvarande tjänster på platser där det finns mycket turister, säger Jukka Rautakorpi.

Dubbeldäckaren kommer inte att ha samma rutt som Rinkeli. Bussen får inte köra över Gamla bron eftersom den har viktbegränsningar.

gamla bron i borgå 10.02.17
De nya turistbussarna ska inte få köra på gamla bron. gamla bron i borgå 10.02.17 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,gamla bron i borgå

Enligt Rautakorpi ska dubbeldäckaren till största delen köra utanför Gamla stan. Bussen kör till hamnen och kommer att passera bland annat torget och WSOY:s hus.

- Vi kör förstås till domkyrkan men bussen kör mera utanför gamla stan. Det kör turistbussar till kyrkan nu också, inte är det konstigare än så, säger Vd Jukka Rautakorpi.

Jukka Rautakorpi berättar att turisterna som åker med den nya tvåvåningsbussen ska få en bra guidning på bussen.

En dagsbiljett till dubbeldäckaren ska kosta 15 euro. Enligt planerna ska bussen som turisterna kan hoppa av och på börja trafikera den 16.6.

Det slutliga beslutet om sommarbussen Rinkeli har inte fattats

Biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz säger i tidningen Östnyland att Rinkeli inte syns i gatubilden i år. Det här eftersom staden inte kan konkurrera med en gratisbuss när en privat företagare kör samma rutt.

Fredrik von Schoultz säger till Yle Östnyland att det slutliga beslutet om Rinkeli inte ännu har fattats.

- Vi vet att Rinkeli har varit mycket populär också bland Borgåbor. Det är inte bara turister som använt den.Vi får se hurdan respons det kommer och hur det blir i slutändan med Rinkeli. Det behöver inte vara samma rutter och målgrupp som tidigare, säger biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.

Staden måste inom mars månad besluta om sommarbussen Rinkeli ska upphandlas eller om det blir en paus i år.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland