Hoppa till huvudinnehåll

Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou under attack

Karta över Brukina Faso och huvudstaden Ouagadougou.
Burkina Faso och Ougadaougou har angripits även tidigare av jihadister, som ofta kommer från grannlandet Mali Karta över Brukina Faso och huvudstaden Ouagadougou. kartor,Ouagadougou,Burkina Faso

Okända, väpnade män angrep flera mål i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.

Misstänkta jihadister angrep bland annat premiärministerns kansli, arméhögkvarteret och den franska ambassaden.

Frankrikes ambassad och det franska kulturcentret meddealde via sociala medier att de angreps av okända, beväpnade män.

- Attack på gång vid franska ambassaden och vid franska institutet. Håll er gömda där ni är, uppmanade ambassaden på sin Facebooksida.

Ögonvittnen berättar hur de såg minst fem tungt beväpnade män i en bil på väg mot ambassaden. Männen steg ur bilen och tände eld på ambassadbyggnaden innan de öppnade eld.

Frankrike meddealde några timmar senare att attacken var över.

- Läget är under kontroll vid ambassaden och kulturinstitutet, meddelade utrikesministeriet i Paris.

Lokala myndigheter meddelade på eftermiddagen att fyra män hade dödats vid ambassaden medan tre misstänkta jihadister dödades i arméhögkvarteret, men de sade inget om eventuella civila offer.

Säkerhetsstyrkor står utanför den turkiska restaurangen i Ouagadougou i Burkina Faso, som blev attackerad av beväpnade män.
19 människor dödades i en attack mot en turkisk restaurang i augusti i fjol Säkerhetsstyrkor står utanför den turkiska restaurangen i Ouagadougou i Burkina Faso, som blev attackerad av beväpnade män. Bild: EPA/STR Burkina Faso,Ouagadougou,militärer (personer)

Polisen och armén ute på gatorna

Polisen bekräftade uppgifterna om att angriparna gick till attack mot premiärministerns kansli, FN-högkvarteret och arméns generalstab.

Tjock rök vällde ut från arméhögkvarteret som spärrades av med barrikader.

Det hördes häftig skottlossning på flera olika håll och polisen och armén kommenderades ut på gatorna för att stoppa angriparna.

Ingen har ännu tagit på sig skulden för attackerna, men misstankarna riktas alltså mot jihadister som har utfört liknade attacker tidigare.

Många blodiga attacker

I år har minst 10 människor dödats då jihadister angrep olika mål vid gränsen mellan Burkina Faso och Mali, där FN har 11 000 fredsbevarare som kämpar mot olika radikala grupper.

I augusti i fjol dödades ett tjugotal människor i en terrorattack mot en turkisk restaurang på huvudstadens paradgata.

Den blodigaste attacken inträffade i januari år 2016, då 30 personer dödades, inklusive elva utlänningar, i attacker mot ett hotell och en restaurang i stadskärnan.

Källor: Reuters, AFP

Läs också