Hoppa till huvudinnehåll

Den irländska gränsen står i centrum för brexitförhandlingarna – men varför är den så viktig att den till och med kan utlösa våld?

Gränsen mellan Irland och Nordirland.
I dag finns det inga tydliga gränshinder mellan Nordirland och republiken Irland. Gränsen mellan Irland och Nordirland. Bild: EPA/AIDAN CRAWLEY Irland,Nordirland,gräns

Om ett drygt år ska Storbritannien lämna EU. Landgränsen på Irland har blivit en brännhet fråga i brexit-förhandlingarna. Det handlar om vardagen för tiotusentals människor - och i bakgrunden finns också en oro för våldsamheter.

Varför är gränsen mellan Irland och Nordirland så viktig i brexit?

Brexit innebär att en yttre gräns mellan EU och Storbritannien kommer att dras genom Irland eftersom republiken Irland har för avsikt att förbli ett EU-land också i fortsättningen.

Nordirland röstade inte för ett brittiskt utträde ur EU i folkomröstningen i juni 2016. Drygt 56 procent av nordirländarna röstade mot brexit.

Theresa May och Jean-Claude Juncker skakar hand i Bryssel.
Premiärminster Theresa May och ordförande för Europeiska kommissionen Claude Juncker. Theresa May och Jean-Claude Juncker skakar hand i Bryssel. Bild: EPA-EFE/JULIEN WARNAND Theresa May,Jean-Claude Juncker

Britterna, Irland och de övriga EU-länderna är överens om att de inte vill ha en så kallad hård gräns med tillhörande gränskontroller mellan Nordirland och Republiken Irland.

EU:s förslag har varit att Nordirland fortsättningsvis skulle ha tillgång till EU:s inre marknad genom att stanna i tullunion med EU.

Britterna motsätter sig förslaget.

Premiärminister Theresa May sade tidigare i veckan att ingen brittisk premiärminister någonsin skulle kunna gå med på en att en gräns mellan Nordirland och det övriga Storbritannien går i havet.

Hur ser gränsen ut idag?

Det finns inga gränskontroller mellan Nordirland och republiken Irland.

Fler än 30 000 personer korsar dagligen gränsen. Det är inte ovanligt att jobba, studera eller handla på ”andra sidan gränsen”.

En person som kör över gränsen kommer högst antagligen inte att märka det förutom kanske genom att i Nordirland är vägskyltarna på engelska medan de i republiken Irland är tvåspråkiga – på iriska och engelska.

Dessutom återges avstånden i miles på den nordirländska sidan av gränsen och de gröna An Post- brevlådorna ersätts av röda Royal Mail-lådor i Nordirland.

Anti-brexitaffisch i Newry i Irland.
Nordirländarna röstade mot brexit. Anti-brexitaffisch i Newry i Irland. Bild: EPA/AIDAN CRAWLEY Irland,Brexit,gräns

Varför skulle ett specialarrangemang för Nordirland inom EU vara ett problem?

De nordirländska unionisterna vill att Nordirland skall förbli en del av Storbritannien.

Unionisterna vill inte under några omständigheter se ett enat Irland eller steg i en riktning som kunde tolkas som steg mot ett enat Irland.

Det största partiet i Nordirland är unionistiska DUP, lett av Arlene Foster.

DUP är stödparti för Mays konservativa parti i det brittiska parlamentet i Westminster och partiet kommer att göra allt för att
för att hindra några eftergifter till EU.

May tvingas lita på stöd från DUP i flera viktiga frågor.

Två kor och ett hus i ett idylliskt Irland.
Två kor och ett hus i ett idylliskt Irland. Bild: Stocksnap.io/Bryan Pocius Irland,kor,naturen

Om inte Storbritannien, Irland eller EU vill ha en gräns på ön Irland - kan man inte bara låta bli att införa en gräns?

Nej, eftersom britterna i och med brexit-beslutet har meddelat att de lämnar EU:s inre marknad och tullunionen.

Det leder automatiskt till att det blir en yttre gräns mellan EU och Strobritannien.

Det innebär att man måste utföra kontroller vid export och import.

För närvarande är reglerna för till exempel mat och djurskötsel identiska på båda sidorna om gränsen. Det beror långt på att bägge länder är medlemmar i EU.

Kan en gräns leda till våldsamheter?

Det råder en allmän uppfattning på båda sidorna om gränsen om att man inte vill återgå till en tidsperiod då det fanns beväpnade soldater och vakttorn vid gränsen.

Under oroligheterna mellan slutet av 1960-talet och fredsfördraget Good Friday Agreement år 1998 dödades 3 600 människor.

Det finns en oro för att Nordirland kommer att slungas in i en ny våldsspiral i fall en så kallad hård gräns skulle resa sig mellan Irland och Nordirland.

De irländska nationalisterna som kämpar för ett enat Irland motsätter sig allt brittiskt styre på ön Irland.

De största irländsk-nationalistiska partierna stöder fredsprocessen och motsätter sig brexit. Det gör Sinn Fein - som anses vara IRA:s politiska gren - som är det näst största partiet i Nordirland.

Oron gäller små grupperingar som inte godkänner fredsavtalet från 1998. Det rör sig om grupper som Continuity IRA och New IRA som utför sporadiska våldsdåd.

För dem skulle synliga gränskontroller med staket, gränsbevakare och polisiär närvaro på ön Irland utgöra ett rött skynke.

Stödet för de här grupperna är litet och grupperna har gjort endast några våldsamma attacker. Grupperna utgör ändå ett hot mot säkerheten för de personer som skulle jobba vid gränsen.

Det är ändå inte sannolikt att Nordirland skulle kastas tillbaka till en liknande våldsam konflikt som präglade slutet av 1900-talet.