Hoppa till huvudinnehåll

Det är åratal sedan det var så här kallt senast - den stränga kölden avtar under veckoslutet

En skog på vintern i soligt väder
En skog på vintern i soligt väder Bild: Brand X Pictures vinter,Vinterlandskap,skog,vintersol

Det har varit mycket kallt i södra och mellersta Finland under den senaste tiden, men under veckoslutet blir det ensiffriga minusgrader.

- Det är mest uppehåll under veckoslutet, men molnigheten varierar och det snöar en aning i synnerhet i norr, sade meteorologen Joonas Koskela i Yles morgon-tv i dag.

Under fredagen är det mellan 5 och 10 minusgrader i nästan hela Finland. I södra Finland och i norra Lappland är det rätt soligt och i resten av landet är det mulet och snöar lokalt.

Skidspår i gnistrande snö.
Skidspår i gnistrande snö. Bild: Mostphotos snö,skidspår,skida,skidor,vinter

På lördagen är det rätt mulet, men i södra Finland kan det på sina håll vara helt klart väder. Temperaturen är på dagen mellan -5 och -10 grader.

På söndagen blir det soligare och kallare i Lappland, i mellersta Finland är det rätt mulet och i södra och östra Finland är det delvis klart. Temperaturen är i södra och mellersta Finland cirka -5 grader, lokalt något kallare.

Senast så här kallt 2010 och 2011

Det har varit kallt i södra och mellersta Finland på sistone, men liknande väder så här års har förekommit i södra Finland senast 2010 och 2011, säger meteorologen Pauli Jokinen vid Meteorologiska institutet.

Slalomskidare.
Slalomskidare. Bild: Yle / Hanna Othman kokon ski

- Till exempel på Helsingfors-Vanda flygplats var den lägsta temperaturen 23,7 grader den 24 februari 2011. Då var nätterna mycket kalla och även på dagarna var det cirka -13 grader kallt. I mars blev det mildare, säger Jokinen.

Sista veckan i februari 2010 var det också kallt på Helsingfors-Vanda med nattemperaturer på -20 grader. Det kalla vädret höll då i sig till mitten av mars, säger Jokinen.

- Så sent som den 17 mars var nattemperaturen på Helsingfors-Vanda -19,6 grader. Den högsta dagstemperaturen låg då på cirka -3 till -4 grader.

Jokinen bedömer att vädret kommer att vara kallare än normalt under de närmaste veckorna, men det är omöjligt att komma med säkra prognoser för april och maj.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes