Hoppa till huvudinnehåll

Det är åratal sedan det var så här kallt senast - den stränga kölden avtar under veckoslutet

En skog på vintern i soligt väder
En skog på vintern i soligt väder Bild: Brand X Pictures vinter,Vinterlandskap,skogar,vintersol

Det har varit mycket kallt i södra och mellersta Finland under den senaste tiden, men under veckoslutet blir det ensiffriga minusgrader.

- Det är mest uppehåll under veckoslutet, men molnigheten varierar och det snöar en aning i synnerhet i norr, sade meteorologen Joonas Koskela i Yles morgon-tv i dag.

Under fredagen är det mellan 5 och 10 minusgrader i nästan hela Finland. I södra Finland och i norra Lappland är det rätt soligt och i resten av landet är det mulet och snöar lokalt.

Skidspår i gnistrande snö.
Skidspår i gnistrande snö. Bild: Mostphotos snö,skidspår,skida,skidor,vinter

På lördagen är det rätt mulet, men i södra Finland kan det på sina håll vara helt klart väder. Temperaturen är på dagen mellan -5 och -10 grader.

På söndagen blir det soligare och kallare i Lappland, i mellersta Finland är det rätt mulet och i södra och östra Finland är det delvis klart. Temperaturen är i södra och mellersta Finland cirka -5 grader, lokalt något kallare.

Senast så här kallt 2010 och 2011

Det har varit kallt i södra och mellersta Finland på sistone, men liknande väder så här års har förekommit i södra Finland senast 2010 och 2011, säger meteorologen Pauli Jokinen vid Meteorologiska institutet.

Slalomskidare.
Slalomskidare. Bild: Yle / Hanna Othman kokon ski

- Till exempel på Helsingfors-Vanda flygplats var den lägsta temperaturen 23,7 grader den 24 februari 2011. Då var nätterna mycket kalla och även på dagarna var det cirka -13 grader kallt. I mars blev det mildare, säger Jokinen.

Sista veckan i februari 2010 var det också kallt på Helsingfors-Vanda med nattemperaturer på -20 grader. Det kalla vädret höll då i sig till mitten av mars, säger Jokinen.

- Så sent som den 17 mars var nattemperaturen på Helsingfors-Vanda -19,6 grader. Den högsta dagstemperaturen låg då på cirka -3 till -4 grader.

Jokinen bedömer att vädret kommer att vara kallare än normalt under de närmaste veckorna, men det är omöjligt att komma med säkra prognoser för april och maj.