Hoppa till huvudinnehåll

Försvarsministeriet överväger slopa Jehovas vittnens rätt att totalvägra – i Jakobstad öppnar församlingsledare för civiltjänst

Militärparad.
Militärparad. Bild: Juha Metso / All Over Press försvarsmakten,Beväring,Finlands försvarsmakt,armeer

Enligt församlingsledaren Fred Barman blir civiltjänstgörare inte uteslutna ur församlingen i Jakobstad. Att slopa möjligheten för Jehovas vittnen att bli befriade från värnplikt vill han ändå inte.

På torsdag blev det klart att försvarsministeriet ska utreda om man kan slopa möjligheten för Jehovas vittnen att bli befriade från värnplikt.

Enligt lagen har Jehovas vittnen rätt att tacka nej till såväl militär- som civiltjänst. Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) vill nu utreda om det är dags att slopa undantaget i värnpliktslagen.

Försvarsminister Jussi Niinistö i riksdagen den 1 februari 2017
Försvarsminister Jussi Niinistö. Försvarsminister Jussi Niinistö i riksdagen den 1 februari 2017 Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa Jussi Niinistö,Finlands försvarsminister

Informatör säger nej till civiltjänst

Frågeställningen är inte ny, men diskussionen blossade upp på nytt när Helsingfors hovrätt nyligen hävde en fängelsedom mot en totalvägrare.

Enligt Jehovas vittnens informatör Veikko Leinonen ska Jehovas vittnen inte göra civiltjänst. Lehtonen tror att om undantaget slopas kommer många medlemmar hellre ta ett fängelsestraff än att välja civiltjänst.

Veikko Leinonen, Jehovan todistajien tiedottaja
Veikko Leinonen. Veikko Leinonen, Jehovan todistajien tiedottaja Bild: Markku Pitkänen / YLE Jehovas vittnen

Jehovas vittnen i Jakobstad utesluter inte civiltjänstgörare

I Jakobstad finns ändå tecken på att linjen bland Jehovas vittnen har mjukats upp. Enligt församlingsledaren Fred Barman skulle civiltjänstgöring i dag accepteras bland Jehovas vittnen.

- Vi uppskattar ändå den här möjligheten att slippa också civiltjänstgöring säger Fred Barman.

Jehovas vittnens möteslokal i Jakobstad
Jehovas vittnens möteslokal i Jakobstad Jehovas vittnen,Jakobstad

Jehovas vittnens hemsidor talar positivt om civiltjänsgöring i andra länder

På Jehovas vittnens hemsidor talas i positiva ordlag om möjligheten till civiltjänstgöring för Jehovas vittnen i till exempel Armenien och i Taiwan. Civiltjänstgöring ses där som ett bra alternativ till en totalvägran som i många länder innebär fängelse på samma sätt som i Finland före lagändringen 1987.

Är det rätt att bara Jehovas vittnen kan totalvägra i Finland utan straff?

- Jag vet inte vad jag skall säga till det, vi har själva uppskattat den här möjligheten, säger Barman.

- Jag har nog inte tänkt så mycket på saken innan den kom upp i media, säger Barman

”Civiltjänstgörare får vara kvar i församlingen”

Fred Barman var själv totalvägrare i mitten på 70-talet och placerades i samma cell som en person som var dömd för mord. På den tiden var civiltjänstgöring inte ett alternativ för Jehovas vittnen.

Blir det uteslutning ur församlingen i dag om ett vittne gör civiltjänst?

- Jag tror inte det skulle hända så mycket, man får nog vara kvar i församlingen, det är inga problem.

Borde lagen ändras igen på nytt så att den är lika för alla?

- Jag tror inget Jehovas vittne vill göra civiltjänst, vi är inne på totalvägran i grund och botten. Det är en bättre linje för Jehovas vittnen.

Jehovas vittnens möteslokal i Jakobstad
Jehovas vittnens möteslokal i Jakobstad Jehovas vittnen,Jakobstad

Lagen som ger Jehovas vittnen rätt att vägra göra militär- och civiltjänst trädde i kraft 1987. Före det gick årligen tiotals vittnen i fängelse för sin tro.

Läs mera:

Hovrätten hävde totalvägrares fängelsedom – särbehandlingen av Jehovas vittnen ansågs vara diskriminerande

Det är diskriminerande att en totalvägrare som vägrar göra civiltjänst döms men att Jehovas vittnen varken behöver göra militärtjänst eller civiltjänst. Det här slår Helsingfors hovrätt fast i ett beslut, som gavs på fredagen.