Hoppa till huvudinnehåll

Hunters ett steg närmare Mestiskval efter kvartsfinalseger: ”Vi har gjort ishockeyhistoria i Borgå”

Borgå Hunters spelar i Finlandsserien
Arkivbild från en match mellan Hunters och KooVee tidigare under säsongen. Hunters i blått. Borgå Hunters spelar i Finlandsserien Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle ishockey,Borgå Hunters,Borgå

Hunters vann den sista och avgörande kvartsfinalen i Finlandsserien i ishockey på torsdagen. Matchen slutade 5–1 till Borgålaget vilket betyder att Hunters tar sig vidare till semifinal.

Innan torsdagens avgörande kvartsfinal hade Hunters från Borgå och HC Indians från S:t Karins vunnit två matcher var.

HC Indians fick se sig besegrat då Hunters vann matchen med de övertygande slutsiffrorna 5–1.

Till näst möts Hunters och JHT från Kalajoki i semifinalerna, där det är tre av fem segrar som gäller. Hunters har hemmafavör och den första matchen spelas redan klockan 17 på lördag i Borgå ishall.

I de andra semifinalerna möts Pyry från Nokia och KooVee från Tammerfors.

Mestiskval hägrar för semifinalsegrarna

– Om vi vinner semifinalerna går vi vidare till Mestiskval. Det spelas ingen skild final i Finlandsserien, utan vinnaren bestäms utgående från poängen i grundserien, förklarar Markku Välimäki som är ordförande för Hunters.

Pyry var etta i grundserien och Hunters tvåa. Om Pyry vinner sina semifinaler vinner de alltså också Finlandsserien. Om Hunters vinner och Pyry förlorar sina semifinaler är det Hunters som tar hem segern.

Markku Välimäki är ordförande för Borgå Hunters
Markku Välimäki. Markku Välimäki är ordförande för Borgå Hunters Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle Borgå Hunters,Markku Välimäki

Hur stora chanser har ni att vinna hela serien?

– Finlandsserien är jättejämn och JHT är en tuff motståndare. Det har vi konstaterat under grundserietiden. Men laget har en jättefin anda som bäst och vi säljer oss inte billigt. Jag tror nog att vi till och med kommer att vinna den här serien.

Markku Välimäki tillägger att Hunters redan i och med kvartsfinalsegern har gjort ishockeyhistoria i Borgå. I fjol fick laget ta sommarlov efter att ha förlorat kvartsfinalerna.

Torsdagens seger ger en bra grund för fortsättningen, både med tanke på representationslaget och på juniorverksamheten.

– Det visar att det finns goda möjligheter att nå en hög nivå också i Borgå, i stället för att de bästa spelarna söker sig till Helsingfors. Lagets framgångar har en stor betydelse för ishockeyn i Borgå.

Oklart om Hunters har råd att avancera

Markku Välimäki har tidigare sagt att Hunters skulle behöva tredubbla sin budget för att kunna spela i Mestis, som är den nästhögsta serien inom ishockeyn i Finland, efter FM-ligan.

Är Mestis något ni satsar på?

– Vi har fattat beslut om att vi spelar ända till slut. Men om det går så bra att vi vinner kvalserien måste vi noggrant överväga om vi har ekonomiska resurser för det, säger Välimäki.

Enligt honom är Mestis en ganska dyr serie, eftersom det spelas 50 matcher enbart i grundserien. Många av dem är dessutom vardagsmatcher.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland