Hoppa till huvudinnehåll

Ikea suktar efter varuhus i Helsingfors

Flaggor utanför Ikeavaruhus.
I nuläget har Ikea fem möbelvaruhus i Finland. Flaggor utanför Ikeavaruhus. Bild: EPA / Mauritz Antin ikea

Möbeljätten Ikea vill bygga ett varuhus på Björkholmen på Drumsö i Helsingfors.

Företaget ansöker om tillstånd av Helsingfors stad för att planera ett nytt varuhus på Drumsö. Tillståndet skulle möjliggöra att företaget får inleda planeringsarbetet för att bygga ett nytt möbelvaruhus.

I Helsingfors generalplan är en del av området på Björkholmen och vid Västerleden avsett för kontors- och affärslokaler. Björkholmen planeras bli en stadsdel med 5 000 invånare och 4 000 arbetsplatser.

Karta på Björkholmen
Karta på Björkholmen Bild: Helsingfors karttjänst Björkholmen
Planer på varuhus på Björkholmen
Här planeras Ikeas nya varuhus i Helsingfors Planer på varuhus på Björkholmen Bild: Helsingfors stad IKEA,Björkholmen

Helhet med varuhus, kontor och hotell

Ikea vill bygga en helhet som innefattar ett möbelvaruhus, affärs- och kontorslokaler och ett hotell mitt på Björkholmen.

– Att utveckla vår verksamhet inom huvudstadsregionen hör till vår strategi i Finland och Björkholmen som ligger nära stadens kärncenturm är ett intressant område för oss. På detta område kunde vi planera en visuellt och funktionellt helt ny helhet, säger Ann-Christin Pilviö som är bolagets fastighetschef i Finland i ett pressmeddelande.

Helsingin metro Koivusaari metroasema Koivusaaren metroasema
Björkholmen fick en metrostation i och med Västmetron. Helsingin metro Koivusaari metroasema Koivusaaren metroasema Bild: Derrick Frilund / Yle metrostationer,Koivusaari,Björkholmens metrostation,Västmetron

Helsingfors stad behandlar bolagets ansökan under stadsmiljönämndens möte tisdagen den 6 mars. Efter det behandlas frågan vid stadsstyrelsens näringslivssektor.

Om möbeljätten får tillståndet att börja planera ett varuhus på Björkholmen, ska bolaget utreda vilka möjligheter det har för att förverkliga projektet tillsammans med Helsingfors stad och eventuella samarbetsparter.

Ifall planeringstillståndet godkänns är det i kraft till den 31 december 2020.

I nuläget har Ikea fem möbelvaruhus i Finland.

Läs också