Hoppa till huvudinnehåll

Muddringen som skulle ha blivit klar 2014 närmar sig slutet

en grävskopa lassar äver muddringsmassor i ett traktorsläp på isen.
På stadsfjärden kör 23 traktorer skytteltrafik med muddringsmassor. en grävskopa lassar äver muddringsmassor i ett traktorsläp på isen. Bild: Yle/ Axel Brink muddring

Om vintern bara håller i sig i en dryg vecka till kommer man att kunna kalla muddringen av Södra stadsfjärden, och Solf och Toby åar färdig. Förhoppningsvis blir översvämningsrisken i trakten då ett minne blott.

Evighetsprojektet kring att muddra Solf och Toby åar och en bit av Södra stadsfjärden i Vasa börjar närma sig slutet. Arbetet inleddes år 2014.

- Nu färdigställer vi fåran som det ska rinna vatten i från Solf å. Toby å får vi kanske klart i kväll, säger Mats Sund som koordinerar arbetet ute på isen.

Mats sund i närbild. i bakgrunden ser man flera bilar ute på isen.
Mats Sund koordinerar arbetet ute på isen. Mats sund i närbild. i bakgrunden ser man flera bilar ute på isen. Bild: Yle muddring

Sund gissar att det kommer att räcka med en veckas rejält vinterväder för att själva muddringsjobbet ska bli färdigt.

Det har varit vintrar av varierande kvalitet under de gångna åren. Fjolårets muddringsarbete fick man avbryta tidigt, men man lyckades ändå muddra en bit på den kanal som leder vattnet vidare ut i stadsfjärden från Solf å.

- Det är första gången nu som vi har en ordentlig vinter på fem år, säger Sund.

23 traktorer

Problemet under de gångna åren, förklarar projektledaren Kjell Sundström, har varit att kölden inte har varit konstant. Isen har blivit nött när det har blivit varmare och vattnet under isen har kunnat röra på sig.

Men nu är kölden här med besked och nu passar man på. Totalt kör 23 traktorer med släp muddermassor den knappa två kilometer långa vägen i skytteltrafik.

Massorna hamnar på ett 18 hektar stort område inom vallar. Massorna ska utjämnas, harvas, kalkas och uppdikas i slutet. Några gifter har man inte hittat i leran men pH-värdena har varit låga, menar Mats Sund.

Irriterande år

Trots att vintrarna har sett ut som de har sett ut så har arbetarna varit förberedda. Men visst har det varit irriterande att det har dragit ut på tiden.

- Men optimistiska som vi är så har vi allt jämnt trott att det nog kommer en vinter så att vi skulle ha lyckats slutföra det, säger projektledaren Kjell Sundström.

kjell sundström i närbild. han bär en gul arbetsjacka och en blå mössa.
Kjell Sundström är projektledare för muddringsarbetet. kjell sundström i närbild. han bär en gul arbetsjacka och en blå mössa. Bild: Yle/ Axel Brink muddring

Inget muddrande de kommande 30 åren

Landhöjningen har lett till att muddring har blivit en nödvändighet på många håll i Kvarkenområdet. Mats Sund tror ändå att arbetet i Solf och Toby åar liksom Södra stadsfjärden inte ska behöva upprepas på en lång tid.

- Det blir nog så pass djupt det här att man inte under min livstid ska behöva göra något mer. Men det är klart, efter 30 eller 40 år är det säkert aktuellt igen, säger Sund.