Hoppa till huvudinnehåll

Reijo Jylhäs efterträdare vald: Pärmäkoskis tränare Matti Haavisto är skidåkarnas nya chef

Maati Haavisto.
Matti Haavisto leder skidlandslaget de kommande åren. Maati Haavisto. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,matti haavisto

Skidförbundet presenterade idag ett väntat namn som längdåkarnas nya chefstränare. Matti Haavisto fortsätter Reijo Jylhäs arbete efter den här säsongen.

47-årige Haavistos kontrakt är av modellen 2+2 år. Haavisto har varit chef för skidlandslagets serviceteam sedan 2014 och har varit Krista Pärmäkoskis personliga tränare sedan 2003.

Pärmäkoski vann ett silver och två brons i vinter-OS i Pyeongchang.

Förbundet anser att Haavisto har bra insikt i landslagets verksamhet och att han är rätt man att ta över efter Jylhä som suttit på chefstränarpallen den senaste olympiaden.

– Vi intervjuade och utvärderade fem potentiella kandidater. Mattis styrkor är hans ledarskapsfärdigheter, ett starkt praktiskt kunnande och hans erfarenhet av att nå toppresultat, motiverar förbundets verksamhetschef Mika Kulmala i ett pressmeddelande.

Generationsväxling på kommande

Haavisto berättar att han inte har några planer på att revolutionera de etablerade systemen som byggts upp under Jylhäs sejour.

– Helheten fungerar. Vårt nätverk av experter har vuxit och vår verksamhet har tagit stora kliv framåt. På det stora hela vill jag att vi ska fortsätta med samma stil, menar Haavisto.

Att få fram nya talanger är en av de stora utmaningarna som Haavisto kommer att tackla.

– Vi har något av en generationsväxling på kommande i landslaget. Ett orosmoment är hur vi ska utveckla tillräckligt tuffa unga åkare som ska kunna utmana våra nuvarande toppåkare i A-landslaget.

Haavistos chefstränarsejour inleds officiellt den 1 juni. Eero Hietanen fortsätter som träningschef.